Nylander kvar i Stockholm: ”Klart man vill spela”

William Nylander tränar ensam på Lidingö

I natt hade Toronto Maple Leafs hemmapremiär mot Montreal inför 19 589 åskådare i ett fullsatt Scotiabank Arena.

NHL-säsongen år igång.

Några timmar senare tränar lagets succésvensk William Nylander ensam i ett öde och svinkallt plasttält på Lidingö.

– Det är klart man är sugen på att spela, säger han.

Det är bara han, skridskotränaren Jocke Ahlgren och kontraktslöse 29-åringen Johan Lorraine på isen, när William gnuggar på sitt första ispass den här dagen. Så långt från glamouren i NHL det går att komma.

– Men det är ingen fara. Och jag måste hålla mig i form den dagen allt blir klart, säger han.

– Jag är en professionell idrottare och bara en produkt i det stora hela. Det enda jag kan kan kontrollera just nu är att jag är i bästa möjliga form den dag allt löser sig.

Och när blir det?

– Just nu vet jag inte mer än alla ni andra. Jag har inte fått några besked och har ingen kontakt med Toronto. Det är min agent som sköter allting.

William Nylander
William Nylander

Förlorar hundratusentals kronor

Skillnaden i dag är att lönerna börjat ticka i NHL, där spelarna bara har betalt under de 186 dagar grundserien pågår.

Enligt hockeyreportern Frank Seravalli på kanadensiska tv-kanalen TSN, förlorar William Nylander mellan 20 000 till 45 000 dollar per dag så länge han är kontraktslös. Det motsvarar mellan 180 000 och 405 000 svenska kronor om dagen, beroende på storleken på ett framtida kontrakt. Enorma pengar för en 22-åring.

– Ja, det är klart att det är mycket pengar, men i slutändan måste jag ta hand om mig själv och göra det jag och min agent tycker är rätt. Speciellt om det handlar om flera år framöver. Jag måste tänka långsiktigt. Det är min egen framtid det handlar om.

William Nylander sitter i det iskalla plasttältet och byter om i avbytarbåset. Det går fort, för han är på väg mot nästa träning. Ett tungt fyspass.

Framför honom står den blå trunken han fick med sig hem från Toronto i våras, som ett tecken på var han fortfarande hör hemma och den klubb som äger hans rättigheter. Och han tränar i en vit Toronto-tröja.

William Nylander.
William Nylander.
William Nylander.
William Nylander.
William Nylander.
William Nylander.

Såg du premiären mot Montreal?

– Nej, men jag såg highlights från matchen på morgonen. Det var snygga mål. Jag vill ju spela, men nu är det som det är. Men jag vill vara kvar i Toronto.

Toronto Stanley Cup-favoriter

Det är förståeligt med den satsning storklubben gjort de senaste åren. Många experter ser Maple Leafs som favoriter till Stanley Cup-titeln den här säsongen i ett lag fyllt av stjärnor och med tränaren Mike Babcock i båset. Det skulle i så fall vara första gången på 51 år. Senast Toronto vann Stanley Cup var 1967 och hela stan skulle explodera om det skedde igen.

– Men de saknar en stjärna, säger istränaren Jocke Ahlgren, när han och William vandrar bort mot sina parkerade bilar för att åka till dagens fyspass.

Ja, William kan bara vänta just nu, men han har läst på om andra svenskar som varit i samma situation och fått vänta ut sina nya kontrakt en bra bit in i säsongen.

– Ja, både Rickard Rakell och Hampus Lindholm var i samma läge häromåret. Jag vet inte exakt hur länge de fick vänta.

Den gången dröjde det till den 14 oktober innan färske VM-hjälten Rickard Rakell skev på ett nytt sexårskontrakt med Anaheim Ducks.

Backen Hampus Lindholm fick vänta ända till 27 oktober, innan hans nya sexårskontrakt med samma Anaheim blev klart. I båda fallen för två år sedan.

Nu skriver vi den 4 oktober och William Nylander hoppas på samma lyckliga slut.

Annars, då? Kan det bli spel i Europa medan du väntar?

– Jag har inte tänkt på det, utan just nu har jag bara fokus att hålla mig beredd den dagen allt blir klart. Jag kör bara på, så får vi se vad som händer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!