Märklig klausul stoppar Karlsson från kontraktsförlängning

Erik Karlsson kan inte förlänga med San Jose Sharks innan 25 februari

avSimon Norberg

HOCKEY

Drew Doughty är NHL:s bäst betalde back.

Erik Karlsson väntas bli den spelare som kan komma att gå om kanadensaren i löneligan.

Men en klausul i kollektivavtalet gör att svensken inte kan förlänga kontraktet med San Jose förrän nästa år – om han vill tjäna mest.

Erik Karlsson presenterades som San Jose-spelare på en presskonferens under onsdagen efter att ha trejdats till klubben från Ottawa förra veckan.

På grund av att svenskens kontrakt går ut nästa sommar fick kanadensarna kanske inte så bra betalt i trejden som man hoppats. I utbyte mot 28-åringen gick den Chris Tierney, Dylan DeMelo, Joshua Norris samt forwarden Rudolfs Balcers. Även tre draftval gick i Senators riktning.

”Väldigt självsäkra”

Men för Sharks innebär övergången även en viss chansning. För Erik Karlsson kan faktiskt redan nästa sommar lämna klubben om han så skulle vilja.

– Vi hade inte genomfört den här affären om vi inte var väldigt självsäkra på den möjligheten. Det var också därför jag fick möjligheten att diskutera med agenten och med Erik. Stjärnspelare ska ha bra betalt, och de förtjänar att få det, sa Sharks general manager Doug Wilson till The Mercury News när det stod klart att Erik Karlsson trejdats till klubben.

På presskonferensen i går svarade huvudpersonen själv på om han redan nu börjat tänka på framtiden.

– Just nu fokuserar jag bara på att starta säsongen så bra jag bara kan för att förhoppningsvis hjälpa laget att vinna matcher och det är där vi är just nu. Vi får ta det vidare sen.

Doughty bäst betald

NHL-experten Pierre LeBrun, numera på The Athletic har skrivit om ämnet.

Han menar att Erik Karlsson är fri att skriva på ett kontrakt med San Jose Sharks vilken dag som helst, men bara upp till sju år. Orsaken till detta är en klausul i kollektivavtalet.

Vill han däremot ha ett åttaårskontrakt eller längre måste han vänta till den 25 februari. Mellan den 25 februari och 1 juli är Sharks ensamma om att kunna erbjuda honom ett avtal, om inget är påskrivet tills dess kan han gå fritt på ”free agent”-marknaden till vilken klubb han vill.

LeBrun spekulerar i att svensken är rätt sugen på att ha minst ett åttaårskontrakt för att kunna bli ligans bäst betalda back. Orsaken är nämligen att Los Angeles Kings stjärnback Drew Doughty i somras kritade på ett åttaårigt avtal med ett totaltvärde på omkring 790 miljoner kronor.

Ladda ner Sportbladets app – följ ditt lag 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM