NHL vill återvända till Sverige – öppnar för tredje svensk stad

avTT

1 av 2 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Efter tio gånger i Stockholm blev det dags för Göteborg. Nu öppnar NHL för att en tredje svensk stad kan bli aktuell framöver.

– Vi skulle gärna ta vår produkt till andra städer i Sverige, säger NHL:s vicechef Bill Daly.

Lördagens match mellan Edmonton och New Jersey i Scandinavium är den elfte NHL-matchen hittills på svensk is, efter tio tidigare matcher i Stockholm.

Enligt Bill Daly talar mycket för att ytterligare svenska städer kan få reguljära NHL-matcher i framtiden.

– Det är en process, men vi fortsätter att titta efter bra möjligheter och försöker vara kreativa, säger Daly, som höll pressträff i Scandinavium inför matchen.

Nytt uppsving

NHL-lag har spelat utanför Nordamerika vid en lång rad tillfällen under åren. Men inte förrän 1997 spelades den första reguljära matchen på utländsk is, i Japan. 2008 kom de första matcherna i Globen i Stockholm.

Utlandsmatcherna fick visserligen ett uppehåll från 2011 till i fjol, men har fått ett nytt uppsving nu, berättar Bill Daly.

– Det som slagit oss är att entusiasmen och efterfrågan är högre nu än när vi var här senast.

– Vi är jätteglada över hur hockeyn har utvecklats i Europa. Det finns många chanser att ta NHL-spelare hem till sina hemmamarknader.

"Stora summor"

NHL:s vicechef konstaterar samtidigt att Sverige är den viktigaste europeiska leverantören av hockeyspelare till NHL. Förra säsongen fick 94 svenskfödda spelare speltid under NHL:s grundserie och när årets säsong drog i gång hade NHL-lagen 74 svenskar i sina trupper.

– Dessutom skrev i somras över 30 svenska spelare på NHL-kontrakt. Det är den största spelargruppen hittills, säger Daly.

– Det innebär stora summor pengar som kommer tillbaka till svensk hockey och det svenska hockeysystemet.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Ishockey