JVM i ishockey

”Vill man något tillräckligt mycket går det”

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

Fick första skridskorna när han var åtta – bildar i dag succéduo i JVM

Timashov har bland annat spelat i Modo, Djurgården och Björklöven.
Timashov har bland annat spelat i Modo, Djurgården och Björklöven.

HELSINGFORS. Han var sju år när han flyttade från Ukraina till Sverige. När han fyllde åtta år fick han sina första skridskor.

Elva år senare är Dmytro Timashov, 19, en av succéspelarna i det svenska JVM-laget.

– Man måste inte vara tre-fyra år när man börjar med ishockey, det är bara att titta på mig. Vill man något tillräckligt mycket går det ändå, säger Timashov.

Timashov i juniorkronorna.

I de två första gruppspelsmatcherna har Dmytro Timashov svarat för fyra poäng och hänger med i toppen av turneringens poängliga. Tillsammans med Alexander Nylander har han bildat en sylvass duo.

– Junior-VM har alltid varit ett riktigt stort mål och det är en heder att få representera Juniorkronorna och Sverige. Jag njuter varenda sekund jag är här, säger den tekniske forwarden, som har både svenskt och ukrainskt medborgarskap.

Han växte upp i Kirovgrad, en stad med drygt 200 000 invånare belägen 30 mil söder om Ukrainas huvudstad Kiev. Föräldrarna skiljde sig när han var ett år och pappan, som är ryss, flyttade till Moskva.

– Jag minns att jag åkte en del mellan Kirovgrad och Moskva, jag bodde hos mamma men var hos pappa också. Annars minns jag inte så mycket från den tiden. Jag gick på dagis där, mamma var själv med mig men vi klarade oss ganska bra. Vi bodde i samma lägenhet hela tiden.

Allt förändrades när Dmytro och mamman flyttade till Sverige. Kort därefter träffade hon Dmytros extrapappa och det var av honom ”Dima”, som han kallas, fick sina första skridskor.

– Det var min första födelsedag i Sverige, jag fyllde åtta år, berättar han och fortsätter:

– Jag visste inte ens vad skridskor var, men det kändes kul att prova på skor med lite stålgrejer på. Jag hade inte åkt någonting i Ukraina, det är ett fattigt land och det finns inte så många isbanor där. Jag fick en klubba också och det var så jag började med hockey.

Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet:

– Fram till jag var tolv var jag på is nästan varje dag och åkte allmänhetens åkning. Först hela dagarna och hade jag en möjlighet stack jag dit även på kvällarna. Vi hade en stor bandyplan i Sollentuna, det var ingen hockeyrink så man åkte bara skridskor. Många kanske tycker det är roligare med en hockeyrink med mål att skjuta på. Jag körde bara på en stor is, och det var riktigt kul.

”Ville verkligen spela”

Ungdomsledarna i Sollentuna började uppmärksamma den lille ukrainske killen som mer eller mindre bodde på idrottsplatsen.

– De undrade nog ”vem fan är det där”. Jag fick ett visitkort dit min låtsaspappa skulle ringa och anmäla mig till ett lag. Jag ville verkligen spela i ett lag, berättar Dmytro Timashov.

Då var han nio år. Och långt ifrån någon stjärna.

– Jag var sämst när jag började, men när jag lämnade Sollentuna några år senare var jag bäst. Så började jag i Stocksund och där var jag sämst igen…

I dag upplever många barn att det är mer eller mindre kört om man som nioåring vill börja med ishockey. Dmytro Timashov är ett utmärkt exempel på motsatsen.

– Nästan alla i Sverige börjar när de är två-tre år. Min halvbrorsa började exempelvis åka skridskor när han var ett år. Men jag tror inte att det spelar någon roll om man verkligen vill något, då lär man sig fort.

Man ska inte ge upp hoppet om man inte har börjat när man är åtta år?

– Självklart inte. Tycker man något är kul blir man bra på det.

”Blev bra kompisar”

Uppväxten i Sollentuna präglades av idrott och framför allt ishockey. Timashov spelade även fotboll och brottades.

– Jag tillhörde Ara Abrahamians klubb (Spårvägen) och vann faktiskt SM i min klass när jag var runt tolv år. Sedan slutade jag med brottningen, det var jobbiga träningar och jag ville bara köra matcher. Från och med nu var det bara ishockey som gällde.

För efter Sollentuna, blev det Stocksund, sedan till Nacka innan Timashov flyttade tillbaka till Stocksund. Där blev han lagkamrat med en viss William Nylander.

– Jag hade inte så bra koll på vilka de andra var, men vi blev bra kompisar direkt. Vi två var ett år yngre än de övriga och då blev vi bra kompisar eftersom vi spelade med de äldre.

Efter en och en halv säsong i Djurgården, gick flyttlasset till Örnsköldsvik och Modos hockeygymnasium. Där blev det ytterligare en och en halv en säsong innan Timashov inför förra säsongen valde spel i den kanadensiska juniorligan QMJHL med Quebec Remparts.

Många olika klubbar, är du en orolig själ?

– Nja, jag vet inte. Det har blivit några klubbyten, men det är sånt som händer. Jag vill vara bäst och gillar inte att förlora matcher. Det är väl lite så jag har tänkt runt det.

Så att representera Ukrainas landslag var inget alternativ?

– Absolut inte. Som jag sagt: jag gillar att vara bäst och har inte ens funderat på det.

Sverige möter Danmark idag, onsdag, start 15.10 i TV12

Det här är Dmytro Timashov

Ålder: 19. Nationalitet: Sverige/Ukraina. Position: Ytterforward. Klubbfattning: Vänster. Längd: 178. Vikt: 86. Draftad av: Toronto Maple Leafs, 2015. I den femte rundan som spelare 125. Klubb: Quebec Remparts. Moderklubb: Sollentuna HC. Tidigare klubbar: Stocksund, Nacka, SDE, Djurgården, Modo Mora (utlånad), Björklöven (utlånad).

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: Spelarna som ska ge oss ett nytt guld

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

JVM i ishockey