”Kan förstå att det är roligt att titta på oss”

Av: Per Bjurman

Publicerad:

Dallas skiner starkast i NHL – med fyra svenskar

SVENSKFYRLING  Johnny Oduya, John Klingberg, Patrick Nemeth och Mattias Janmark är de svenska spelarna i NHL:s just nu mest attraktiva lag, Dallas Stars. Laget har inlett årets NHL-säsong på bästa möjliga sätt, vunnit åtta av de tio första matcherna och toppar den västra konferensen.
Foto: FOTO: Per Bjurman
SVENSKFYRLING Johnny Oduya, John Klingberg, Patrick Nemeth och Mattias Janmark är de svenska spelarna i NHL:s just nu mest attraktiva lag, Dallas Stars. Laget har inlett årets NHL-säsong på bästa möjliga sätt, vunnit åtta av de tio första matcherna och toppar den västra konferensen.

dallas. Här är svenskarna i NHL:s mest sevärda lag.

Dallas Stars har blivit årets Tampa Bay Lightning – och står för den bästa underhållningen från Texas sedan J.R Ewing.

– Jag kan förstå att det är roligt att titta på oss, vi har ju mycket fart och skapar väldigt många chanser, säger backartisten John Klingberg när Sportbladet hälsar på i The Lone Star State.

Texas är i första hand känt för sina biffar, sina vapen, sin bred benta macho-kultur, sin olja , sin förkärlek för allting som är stort och för tv-familjen Ewing.

Men fortsätter den här NHL- säsongen som den börjat finns chansen att hockeylaget som huserar i American Airlines Center i centrala Dallas, ett slagskott från vägkorsningen där John F Kennedy mördades 1963, bli lika synonymt med The Lone Star State som cowboy-hattar och boots.

Dallas Stars inte bara leder hela den västra konferensen efter tio omgångar – de spelar sensationellt vacker hockey också, byggd kring en blixtrande explosiv, kvick och kreativ offensiv.

De är som Tampa Bay ifjol ungefär – bara ännu roligare.

”Passar in bra i systemet”

Så undra på att lagets svenskar – John Klingberg, Johnny Oduya, Mattias Janmark och Patrick Nemeth – ler lika belåtet som J.R efter en lyckad oljedeal när Sportbladet besöker dem i den storvulna metropolen de kallar hem.

– Jo, det här är ett roligt att lag spela för, säger John Klingberg och rättar till den fram och bakvända baseboll-kepsen.

– Vi har många ”skillade” forwards som som spelar med hög fart så man kan slå en bra förstapass och hänga med upp i anfallen och då blir det ju målchanser. Därför kan jag förstå att det är roligt att titta på oss också.

Att just han – ”Burger” som han kallas i Texas – trivs är verkligen inte underligt. Han är ju en Erik Karlsson i vardande och som gjord för att spela i ett lag som det moderna Dallas Stars.

– Jag passar bra in i systemet här, med de forwards vi har. Jag har alltid haft en offensiv spelstil och det tänker jag ju inte sluta med, säger han och fortsätter:

– Det allra bästa är att våra allra största stjärnor fortfarande är så unga och på väg in i sin ”prime”. Vi kommer att kunna bygga vidare på det här i många år.

”Kan skapa något stort”

Den aspekten tilltalar även Mattias Janmark, rookien som överraskat alla genom att ta en plats i laget direkt från start och inlett med att panga in tre mål direkt.

– Det känns som att jag inte hade kunnat komma till ett bättre lag vid en bättre tidpunkt. Är det i någon klubb det just nu finns en chans att skapa något stort på sikt så är det här, säger han.

Oduyas defensiv behövs

Mattias har för övrigt precis fått besked att han kan skaffa bostad i Dallas, vilket betyder att klubbledningen ser honom som helt ordinarie. Fram tills nu har han bott hemma hos ”Burger” och hans flickvän.

– Efter nästa roadtrip ska jag tag i det där, fortsätter ”Jana”, men det har gått väldigt bra att bo där också, jag har blivit otroligt bra omhändertagen. Det är nog bland annat därför det gått så bra i början för mig.

Johnny Oduya, den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren som kom från Chicago inför den här säsongen, har acklimatiserat sig snabbt han också.

– Det är extremt mycket USA, det påminner en del om när jag bodde i Atlanta. Fast det är ännu vänligare. Samtidigt är det en modern storstad. Jag som hälsofreak var kanske lite orolig att det skulle vara dåligt utbud på den sortens mat, men inte alls.

Hockeymässigt skiljer sig Johnny något från övriga. Han har inte knutits till klubben för att i första hand bidra till offensiven utan för att ta ta hand om det där andra, det som det kanske varit lite si och så med de senaste åren...

– Man kan inte bara anfalla, ler han, man måste kunna försvara också, vinna tajta matcher, spela med ledning och vara bra på att döda utvisningar.

Well, blir Dallas lika bra på den punkten är de i ett slag Stanley Cup-contender.

* Dallas-San Jose, Viasat Xtra 20.05

Publicerad: