Nionde raka förlusten – Västerås i kris

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fem lag i kamp om en plats

Foto: Bildbyrån
Västerås har sparkat både tränare och sportchef, men utan resultat.

Västerås faller fritt i Hockeyallsvenskan.

Nionde raka förlusten kom hemma mot Almtuna och nu är det förväntade topplaget Västerås riktigt nära att hamna under playoffstrecket.

– Det är hur tungt som helst för allihop, säger forwarden Stefan Gråhns.

Inför säsongen var alla överens. Västerås skulle vara ett av topplagen när serien var slut och det vankades kval till SHL.

Halvvägs in i seriens 52 omgångar låg Västerås också trea i tabellen med 50 poäng, bara en poäng efter AIK, och de flesta väntade sig snarast att laget skulle ta sig förbi Tingsryd och knipa en seriefinals-plats.

I stället rasade man ihop helt.

”Riktigt jävla dåligt”

På de efterföljande 17 omgångarna har VIK bara tagit elva poäng. Mitt i formsvackan sparkade man både tränare och sportchef – men förlusterna har bara fortsatt under Andreas Appelgrens ledning. Kvällens 2-6-förlust hemma mot Almtuna var den nionde raka utan seger för förhandsfavoriterna. En förlust som var helt rättvis, enligt Västerås Stefan Gråhns.

– Vi spelar riktigt jävla dåligt, Almtuna vinner helt välförtjänt, säger han.

Nio raka förluster nu, vad kan ni göra för att bryta den här spiralen?

– Det är så svårt, vi har försökt det mesta och ibland spelat otroligt bra utan att lyckas vinna. Men vi kanske får backa hem, köra en köttmur, gå in för 0-0 och försöka kontra in en balja. Först och främst måste vi hjälpa målvakterna att rädda puckar och ta bort killarna framför mål.

Fem lag inom tre poäng

Almtuna-matchen var en riktig sexpoängsmatch då bortalaget låg fyra poäng före i tabellen inför kvällen. Och som om det inte vore nog vann både Leksand (3-2 borta mot Oskarshamn) och Vita Hästen (2-1 efter straffläggning mot Mora), på platserna precis före i tabellen, sina matcher vilket gör att Västerås på sin åttonde plats nu har sju poäng upp till nästa lag i tabellen.

Tar gärna in mental coach

Bakom i tabellen är det desto jämnare med Mora, Timrå, Pantern och Björklöven inom tre poäng. Alla i kamp om den sista playoffplatsen som Västerås innehar just nu.

På läktaren satt korttidsskadade lagkaptenen Fredrik Johansson och begrundade tabelläget.

– Vi är i ett jävla tufft läge nu. Det är många självförtroenden som behöver en skjuts i rätt riktning, säger han.

Precis som Stefan Gråhns är han öppen för att ta in en mental coach för att vända den negativa spiralen.

– Elitidrott är i dagens läge mycket mentalt, många procent är mentalt så det hade absolut inte skadat att testa. Jag tror det kan vara i startgroparna, säger Johansson.

Det återstår nio omgångar av Hockeyallsvenskan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM