Direktkval till SHL 2015

”Han kom direkt från tränaren”

Av: 

Fredrik Jönsson

Jonathan Berntsson

Linus Norberg

HOCKEY

Här är en längre video av André Deveaux överfall.

Man ser hur den 31-årige kanadensaren pratar med någon innan han attackerar Per Helmersson.

– Han kom direkt från assisterande tränaren (Mikael Gath) och högg ner vår kille, säger Västerås-tränaren Martin Filander.

Mikael Gath pekas ut av Västerås.

Foto: BILDBYRÅN

DOKUMENT: André Deveaux – fostrad i filmen Slagskotts hemstad

Det var på uppvärmningen inför SHL-kvalet mellan Västerås och Rögle som André Deveaux gick till attack med klubban mot Per Helmersson. I går – samma dag som Rögle grejade avancemang till SHL – läckte det ut rörliga bilder.

”Högg ner vår kille”

Nu har det kommit fram en längre version av videon som visar hur Deveaux står och pratar med någon i båset innan attacken. Han slår klubban två gånger i isen innan han slår till Västerås lagkapten.

– Han kom direkt från assisterande tränaren (Mikael Gath) och högg ner vår kille, säger Västerås tränaren Martin Filander.
Tror du att det var Mikael Gath som beordrade Deveaux, alltså?
– Nej, men jag tror säkert att han (Deveaux) berättade vad han tänkte göra. Det är jag som gissar, men han kom direkt från båset och har stått och pratat med assisterande tränaren. Jag frågade också Gath vad som hände, men han sa att han inte såg händelsen. Det tycker jag verkar konstigt.

"Alarmerande"

Västerås ordförande Johan Fägerblad:

– Det är riktigt alarmerande om Deveaux fått stallorder att gå ut och göra det, men vi vet ju inte. De kan snacka om vad fan som helst.

Sportbladet har sökt Mikael Gath hela dagen, utan svar. Rögles ordförande Håkan Eriksson har däremot fått kontakt med den assisterande tränare och enligt honom förnekar Gath att han utdelat någon order.

– André hade fått en allvarlig tackling i Västerås på måndagen, han skulle känna efter på uppvärmningen om han var fit for fight, det är det han kommer fram och säger. Att han är redo för spel, säger Eriksson.

”Tycker att det är för jävligt”

Martin Filander antyder att han tycker att Rögle ska straffas i efterhand.

– Jag tycker att det är för jävligt att det går obemärkt förbi eller att de inte får någon reprimand som förening. Ordföranden ser vad som händer, klubbdirektören ser vad som händer och jag pratade med dem också efter matchen men det verkar vara som att det är helt okej i den föreningen och ska det vara okej att det är så i våra idrottsföreningar, då tycker jag fan att vi är illa ute, säger Filander enligt Viasatsport.se.

Rögle BK har meddelat att Deveaux har fått sparken.

– Det här är oförsvarbart. Det är inte tillämpligt på Rögle BK:s värderingar, säger klubbens ordförande Håkan Eriksson.

DOKUMENT: André Deveaux – fostrad i filmen Slagskotts hemstad

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Direktkval till SHL 2015

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Direktkval till SHL 2015

André Deveaux

Västerås IK

Rögle BK

Hockeyallsvenskan