SHL 2015/2016

Luleå vann heta norrderbyt

Av: 

Emil Larsson

HOCKEY

Harju hjälte

LULEÅ. Två raka derbyförluster och likaläge i matchen – då klev storstjärnan Johan Harju fram dubbla gånger. Målen innebar att han bröt en måltorka på nästan tre månader.

– Otroligt skönt, det är klart att man har tänkt på det, säger Johan Harju efter matchen.

Senast Luleå Hockeys lagkapten Johan Harju gjorde mål var den 27:e oktober borta mot Linköping. Sedan dess har han fått lämna isen mållös, men samtidigt har klubben gått som tåget.

– Det sätter sig i skallen. Jag har saknat självförtroende och kyla i de avgörande lägena, säger Johan Harju.

Avgjorde mot värsta rivalen

Men när väl Johan Harjus målnolla sprack valde han rätt tillfälle när han avgjorde på egen hand mot värsta rivalen Skellefteå. En bit i tredje perioden var det likaläge 2-2. Men då klev Johan Harju fram och gjorde det avgörande målet som betydde 3-2, för att sedan sätta spiken i kistan till 5-2, vilket också blev slutresultatet.

– Otroligt skönt, det är klart att man har tänkt på måltorkan. Viktigaste var dock att vi vann idag för matcherna betyder otroligt mycket för folket i Norrbotten. Otroligt skönt att vinna och kunna ge tillbaka till dem.

Efter matchen väljer Johan Harju också att lyfta fram hemmapubliken, och menar att det var en avgörande faktor att lagen kunde ro hem segern.

– Inramningen var helt fantastisk. Man har känt på stan senaste dagarna vilket stöd folket ger oss, det är helt enorm, säger han.

"Alla borde få uppleva det här"

En som fick uppleva publikens stöd var Jan Sandström. Före matchen hyllades han med stående ovationer för hans rekord i antal matcher med klubben. I och med matchen mot Skellefteå har han spelat 794 matcher. Förra rekordet hade tidigare backegendaren Roger Åkerström som spelade 792 matcher.

– Jag är grymt hedrad över allt stöd. Alla borde få uppleva det här och jag är otroligt tacksam. Men det är svårt att ta in det här, säger Jan Sandström.

Efter matchen hyllade lagkaptenen Johan Harju rekordmannen Jan Sandström.

– Skönt att kunna ge Janne (Sandström) en vinst. Det var ett pumpat gäng före matchen, nästan överladdade. Det är otroligt snyggt och fint gjort av Janne att spela i samma klubb så länge. Väldigt kul att se Janne bli så rörd över hyllningarna han fick från publiken.

Förra säsongen skrev Johan Harju själv ett långtidskontrakt som sträcker sig till säsongen 2018/2019, men han tror inte att han blir någon rekordman själv.

– Det blir svårt. Vi har räknat på det här, och om jag ska ta rekordet behöver jag spela 80 matcher per säsong, och det blir lite svårt. Dessutom lär Janne hålla på ett tag till.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2015/2016

Jimmie Ericsson

Johan Harju

Skellefteå AIK