Djurgården petar Zabel: "Jag blev förvånad"

avLinus Norberg, PeO Larsson, Daniel Hultqvist

HOCKEY

AVSLÖJAR: Tvingades åt sidan: ”Jag ville inte kapa benen på honom”

1 av 2

Djurgården agerar efter den svaga säsongen.

Sportbladet avslöjade under torsdagseftermiddagen att Tony Zabel sparkas.

Nu talar tränaren ut om beskedet.

– Jag blev förvånad, säger Zabel, som nu ersätts av juniortränaren Hans Särkijärvi.

– Vi ville ha kvar honom, hävdar sportchefen Challe Berglund.

Hans Särkijärvi.

Djurgården har två raka segrar och har spelmässigt lyft sig på slutet.

Ändå skiljer det tio poäng upp till Karlskoga ovanför kvalseriestrecket med elva matcher kvar av grundserien.

I går vann Djurgården mot Malmö, men trots det blir det i dag förändringar i tränarstaben.

Huvudtränaren Tony Zabel, som varit huvudansvarig sedan han tog över efter Challe Berglund förra säsongen, kickas, enligt honom själv.

Tackade nej till annan roll

Han fick beskedet på ett möte i morse.

Nu tar i stället klubbens juniortränare Hans Särkijärvi över, 56-åringen som tidigare tränat Södertälje, Djurgården, Skellefteå och Linköping i högsta serien.

– Jag fick veta att de inte var nöjda med resultaten och att de ville sparka mig, säger Zabel.

Blev du förvånad?

– Vi gick till slutspel i European Trophy som allsvenskt lag, dessutom ligger vi femma och målsättningen var att hamna topp sju. Det är klart att jag blev förvånad, säger Zabel, som blev erbjuden en roll som assisterande tränare i klubben.

– De ville att jag skulle vara kvar som assisterande. Men jag fick sparken, vilket betyder att de inte tycker att jag gjort ett bra jobb. Då är det ohållbart att fortsätta. Har man en gång fått sparken är det svårt att stanna kvar.

Hade du spelarnas förtroende?

– Ja, det kändes verkligen så. Jag hade nyss individuella samtal med spelarna och det kändes som att alla knöt näven och ville köra fullt ut nu.

Berglund: ”Ville ha kvar honom”

Enligt Challe Berglund ville man – tvärtom – ha kvar Zabel inom organisationen fast i annan roll.
Han förklarar:

– Vi har redan förstärkt med Jens Jakobs och Joakim Hagelin och tyckte samtidigt att det sista steget att förstärka skulle bli kring ledarorganisationen. Vi vill ha kvar honom (Zabel) med ansvar för anfallare och Stefan Nyman som skulle ansvara för försvaret.

Särkijärvi skulle då få en övergripande roll – men den konstellationen valde alltså Zabel att tacka nej till, förklarar Berglund.

– Ja, jag tog snacket med Tony i morse. Han bad att få några timmar på sig att fundera och samtidigt tog jag ett snack med Särkijärvi. Sen när alla äggen hade hamnat i korgen kände han väl inte att han ville vara med längre eftersom han har sitt avtal som huvudtränare, säger Berglund.

Han menar att han fick sparken...

– Ja, indirekt blir han det, men jag ville ändå ha kvar honom för att han skulle jobba med Särkijärvi och Nyman. Han avböjde och det har jag full respekt för.

Varför gör ni förändringen?

– Vi ligger inom vår målsättning, men ska vi gå för playoff och kvalserien behöver vi vinna fler matcher och då tyckte vi att det var bra att lyfta upp ’Säcken’.

”Ville inte kapa benen på honom”

Berglund lade fram förslaget på en förändring i fredags, för en vecka sedan, och fick omedelbart styrelsens stöd, berättar han.

– Det var innan vi vann mot Troja och Malmö, så det har ingenting med matcherna att göra. Det var planerat sen innan, jag ville förstärka men inte kapa benen på honom (Zabel). Jag gjorde det för att laget ska kunna maxprestera.

Kontraktet med Hans Särkijärvi, som tar över med omedelbar verkan, sträcker sig sig resten av säsongen.

– Han har kontrakt nästa år också inom juniorganisationen. Vad som händer därefter får vi se. I den bästa av världar hamnar vi i SHL....Han kommer in i morgon och eftersom uppehållet kommer nu var det en bra tajming, att de skulle jobba tillsammans, säger Challe Berglund.

ARTIKELN HANDLAR OM