Näslund: ”Där vill jag aldrig mer hamna”

avFredrik Jönsson

Pratar ut efter avhoppet

Foto: BILDBYRÅN
Markus Näslund och Peter Forsberg

Han hoppade av som general manager för Modo.

Nu pratar Markus Näslund ut om anledningarna – och delar samtidigt ut kritik.

– Jag tycker bland annat att scoutingen har varit bristfällig, säger han till SVT Sport.

För en dryg vecka sedan avslöjade Sportbladet att Markus Näslund hoppar av som general manager. Dagen efter bekräftade 40-åringen.

– Ett stort och svårt beslut och jag kan inte direkt peka på en huvudanledning till att jag väljer att hoppa av, sa han då.

”Värvat spelare som jag inte ens sett”

SVT Sport har gjort en lång intervju med Näslund där han pratar om situationen i Modo. Han menar att klubben inte hade tillräckligt med resurser för att göra den satsningen som han ville.

– Jag tycker bland annat att scoutingen har varit bristfällig och här skulle jag vilja ha mer resurser. Ibland har jag värvat spelare som jag inte ens sett spela, gått på statistik och där vill jag aldrig mer hamna, säger Näslund till SVT Sport.

Enligt 40-åringen är det dock inte bara Modo som har problem med scouting, utan det gäller även svensk hockey överlag.

– Svensk hockey är dåligt i det här avseendet. Samtidigt är det väldigt komplicerat att värva spelare från Nordamerika. Det kan vara en bra spelare, men som person kanske han inte passar in. Jag tror också det handlar om starten. Får en spelare en dålig start i en ny klubb så kan det bli svårt att ta sig ur den svackan, säger Näslund.

”Vi har inte lyckats”

Inför säsongen plockade Näslund in NHL-meriterade amerikanen T.J Hensick, en värvning som blev upphaussad. I januari bröts samarbetet.

Näslund har fått ta emot en hel del kritik för den affären, men är trött på diskussionen kring Hensick. Han berättar dock att han är missnöjd med värvningarna och satsningen mot Nordamerika under sin tid i Modo.

– Så är det. Vi har inte lyckats få hit spelare som producerar och det ansvaret tar jag på mig så klart, säger Näslund till SVT Sport.

– Det har inte blivit helt lyckat, men tro mig, vi har försökt få hit spelare från andra SHL-klubbar också men inte lyckats av olika anledningar.

”Ingen ifrågasatte egentligen varför”

Näslund är förvånad över hur det såg ut i klubben när han kom dit i januari 2011, men är nöjd med den mentaliteten han har infört i klubben.

– Det rullade på lite i samma hjulspår när jag kom in här och ingen ifrågasatte egentligen varför man gör såhär. Nu känner jag att vi, tillsammans med Uffe Samuelsson gick i bräschen lite för hur det ska vara. Kravbilden ökade och det hoppas jag lever vidare även nu när jag tar klivet åt sidan.

ARTIKELN HANDLAR OM