Fansen: "Ett kvitto på hur starka vi är"

Foto: Leksands fans.
HOCKEY

Supportrar runt om i landet protesterade vilt mot de nya SHL-förslagen.

Det fick effekt.

Nu jublar fansen över att ligan väljer att slopa planerna på ”wild cards”.

– Ett bra kvitto på hur starka vi kan vara, säger Leksand Superstars Emil Nilsén.

De vände dels ryggen mot spelet, dels var fansen demonstrativt tysta.

Sedan, på initiativ av Järnkaminerna, valde samtliga supporterklubbar från SHL och allsvenskan att skriva ett öppet brev mot de omdiskuterade förslagen på att förändra svensk hockey.

Sex dagar senare väljer nu ligan att skrota planerna på ”wild cards” till SHL.

– Det är ett kvitto på hur starka vi kan vara när hockeyfans från alla läger drar åt samma håll, säger Leksand Superstars supporterprofil, Emil Nilsén, en av de inblandade i supporterinitiativet.

”Bra att liga lyssnar”

– Det är jättebra att ligan lyssnar på oss och backar, att de tar sitt förnuft till fånga, fortsätter han.

Vad innebär det för er fans i fortsättningen?

– Det här kan vara starten på en mer frekvent dialog mellan läktare och styrelserum. I slutändan kanske det bara var positivt att förslagen läckte ut.

Beskedet om att SHL backar välkomnas även av förbundsordförande Christer Englund.

– Det visar att man på ett klokt sätt tagit åt sig den kritik som varit från hockeyfansen. Jag tycker det är ett beslut som ligger i linje med den syn förbundet haft i frågan, att sportsliga kriterier ska ligga till grund för kvalificering, säger han.

”Måste kräva mer”

Ishockeyförbundet har i veckan haft ett möte med SHL för att diskutera de nya förslagen och att just det här beslutet kom nu tror Englund kommer öppna upp förhandlingarna.

– Vi har haft ett bra och konstruktivt samtal den här veckan. Det känns bra att den här frågan inte är kvar och stör på dagordningen, säger han.

Hur ser du på de återstående förslagen som varit uppe för diskussion?

– Det finns många saker där vi har en samsyn. Att ekonomiskt stärka lagen i högsta serien är en fråga vi har diskuterat tidigare, det räcker inte med en ekonomi i balans vi måste kräva mer av lagen i högsta serien. Hur och vilka nivåer är något vi måste fortsätta diskutera. Sen är frågan om lönegolv och lönetak inte en fråga för förbundet.

ARTIKELN HANDLAR OM