Mejla

Per Bjurman

Bjurman: Kan bli modern tids största blockbuster-affär

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN

HOCKEY

NEW YORK. Byter Erik Karlsson klubb?

Det är den stora frågan inför NHL trade deadline idag – och skulle svaret vara ”ja” kan vi bocka av en av de största blockbuster-affärerna i modern tid.

Ja, en av NHL-kalenders verkliga höjdpunkter står alltså för dörren igen. 

Slutspelslagen har sin sista chans att rusta upp trupperna inför den stora dansen – och bottenlagen får möjligheten att bygga en bättre framtid med unga talanger och draftval. 

Som vanligt har flera tunga affärer utförts redan dygnen innan dagens slutliga tjurrusning.

Igår trejdade Boston Bruins till exempel till sig Rick Nash från New York Rangers – och Toronto hämtade Tomas Plekanec från ärkerivalen Montreal. Dessförinnan lämnade Michael Grabner Rangers för New Jersey – och Derick Brassard flyttade från Ottawa till Pittsburgh i en sällsamt komplicerad uppgörelse som slutade med att Vegas (!) betalar 40 procent av hans lön. 

Men flera omvälvande transaktioner är att vänta även idag och det allra största namnet det surras om stavas, absurt nog, Erik Karlsson.

Framstod som otänkbar trade

För bara några veckor sedan framstod det fortfarande som helt otänkbart att Ottawa Senators skulle få för sig att trejda bort sin superstar till lagkapten, ofta kallad världens bäste back.

Han är inte bara lagets överlägset bästa spelare – har i fyra-fem år varit klubbens ansikte utåt.

Men sedan dess har det framkommit att den 27-årige smålänningen befinner sig i en infekterad konflikt med kontroversielle ägaren Eugene Melnyk, antagligen Ottawas mest hatade man – och chansen att klubben ska vilja, eller ha råd, att ge Erik det nya jättekontrakt han förtjänar om ett år är i princip lika med noll.

En säsong återstår visserligen på det nuvarande kontraktet, så general managern Pierre Dorion har egentligen ingen panik. Han kan lika gärna vänta med att trejda sin absolut största tillgång till i sommar.

Men exalterande nog uppger flera insiders i Kanada att såväl Erik själv som klubbledningen pushar hårt för att få något att hända redan nu.

Ska ha förhandlat nonstop

Intressenterna är många, trots att alla vet att ”EK65” kommer kosta skjortan, och längst fram i kön står tydligen Tampa Bay Lightning.

Steve Yzerman, GM i Tampa, ska ha förhandlat med Dorion nonstop de senaste dygnen – och en deal kan i praktiken vara färdig när som helst.

Även Nashville Predators, San Jose Sharks och Vegas Golden Knights, som har löneutrymme så det räcker och blir över, påstås vara seriöst intresserade 

Skulle en affär bli av innan klockan ringer, 21.00 svensk tid, är det den största NHL-trejd en svensk varit inblandad i sedan Philadelphia skickade Peter Forsberg till Nashville – fast den här vore ännu större, eftersom Erik ju fortfarande befinner sig i sin ”prime”.

Det vore i sanning häftigt – och samtidigt en tragedi. För Ottawa. En EK65-trejd skulle en gång för alla bekräfta bilden av Senators som en hopplös loserklubb, snudd på ovärdig sin NHL-status.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!