Har aldrig hittills inträffat – nu kan bröderna Sedin bli historiska

avSimon Norberg

Foto: DARRYL DYCK / TT / NTB Scanpix

King Clancy Memorial Trophy är ett årligt pris som delas ut till den spelare i NHL som visat bäst ledaregenskaper på och utanför isen.

Nytt för i år är att priset för första gången på 30 år kan komma att delas.

Bröderna Henrik och Daniel Sedin är nämligen nominerade tillsammans.

Den 7 april spelade de 37-åriga bröderna Henrik och Daniel Sedin sin sista NHL-match, i en känsloladdad avslutning mot Edmonton Oilers.

Det blev totalt 18 säsonger i Vancouver Canucks.

Den 20 juni kommer 2018 års NHL Awards att hållas i Las Vegas. Där förväntas tvillingarna från Örnsköldsvik att hyllas ytterligare och redan i dag står det klart att de åtminstone är nominerade i en kategori.

Nomineras tillsammans

2016 vann Henrik Sedin King Clancy Trophy. Priset delas ut till den spelare som visat bäst ledaregenskaper på och utanför isen och som gjort märkbara humanitära insatser i samhället.

En spelare från varje lag nomineras. Men i år kan det för första gången på 30 år komma att delas.

För när NHL offentliggjorde de nominerade under måndagen stack en sak ut. Från Vancouver var Henrik och Daniel nominerade tillsammans, vilket aldrig tidigare inträffat.

Övriga svenskar som kan vinna King Clancy är Gabriel Landeskog, Henrik Lundqvist och Oliver Ekman-Larsson.

Priset har uppkallats för att hedra den före detta spelaren, tränaren och domaren Francis Michael Clancy. Sedan det utdelades för första gången, 1988, har spelare som Henrik Zetterberg, Daniel Alfdredsson och Saku Koivu vunnit det.

ARTIKELN HANDLAR OM