Washington vidare – nu väntar supermöte mot rivalen

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Washington Capitals är klara för andra Stanley Cup-omgången.

De slog Columbus för fjärde gången i rad i natt – och därmed står det klart att det blir en ny holmgång mot gamla rivalen Pittsburgh.

– De är bra, men vi har lika stora chanser att vinna som de har, säger Nicklas Bäckström till Sportbladet efter den avslutande 5-3-segern i Ohio.

Ibland svänger det fort och halsbrytande i Stanley Cup-slutspelet.

För en dryg vecka sedan var Washington Capitals helt uträknade efter två inledande hemmaförluster i serien mot Columbus Blue Jackets.

I natt vann de alltså fjärde raka matchen, i Nationwide Arena i Columbus, och slog ut Ohio-laget.

– Ja, det var det kanske inte så många som räknade med efter de två första matcherna, säger Nicklas Bäckström när vi talar med honom efter slutsignalen.

– Men själva fick vi aldrig någon panik. Vi kände att vi ändå var på rätt väg och att det nog skulle lossna om vi bara fortsatte på samma sätt. Och de här fyra sista matcherna har vi verkligen spelat bra, tajt och lugnt och tålmodigt. Det känns såklart jäkligt skönt.

Leder svenska poängligan

”Bäckis” själv stod inte för några nya poäng i natt, men har skrapat ihop åtta (2+6) på sex matcher och leder därmed svenska poängligan i slutspelet.

– Det får man väl vara nöjd med. Allting blir tuffare och svårare i slutspelet och det krävs att alla kliver fram och för egen del tycker jag det känts bra, säger han .

Just i natt gjorde en annan Washington-svensk avtryck i protokollet istället – för första gången i en slutspelsmatch.

Rookie-backen Christian Djoos stod för ena passningen till ett av Alex Ovetjkins två mål.

– Vi är 4-0 sedan han kom in i laguppställningen, ”Djoosen” är helt enkelt vårt hemliga vapen, skrockar ”Bäckis”.

– Nä, men han har gjort det bra, det är inte lätt att plötsligt komma in i slutspelet. Som sagt, allting är mycket svårare i de här matcherna.

”Väldigt roligt att spela mot dem igen”

Nu väntar en gammal bekant i andra omgången.

Pittsburgh Penguins.

Det är tredje året i rad Caps stöter på Crosby & co i just den rundan, och fjärde gången sedan 2009 - och vid varje tidigare tillfälle har de åkt på stryk.

Dags för revansch nu?

– Ja, he he, vi får se. Vi hoppas ju det. De är väldigt bra, ska man ha klart för sig. Men det ska bli väldigt roligt att spela mot dem igen och vi har lika stora chanser att vinna som de har, säger Nicklas.

Alexander Wennberg spelade 23 minuter i matchen men har en skadefylld säsong bakom sig och det är oklart om han därmed är VM-aktuell.

Laddar Matchöversikt
LISTA: NHL-lagen som vunnit flest Stanley Cups 00:34

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM