”Tråkigt för de som blir drabbade”

avMats Wennerholm, Pelle Strandman

Publicerad:

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Lias Andersson fick den längsta avstängningen av spelarna som tog av sig sin medalj efter JVM-finalen mot Kanada.

Men straffet blir ändå verkningslöst.

– Jag står för det jag gjorde – men skulle aldrig göra om det, säger 19-åringen.

Besvikelsen var enorm bland Juniorkronorna efter finalförlusten mot Kanada i JVM.

I dag kom straffet från Internationella Ishockeyförbundet efter att flera spelare och ledare tagit av sig silvermedaljen under den efterföljande ceremonin.

Längst avstängning fick Lias Andersson som valde att kasta upp sin i publiken. Domen blev fyra matcher – ett straff som blir verkningslöst eftersom New York Rangers-spelaren ändå är för gammal för att delta i nästa års mästerskap.

– Det gör väl inget, jag ska inte spela där ändå så det drabbar inte mig, säger Lias Andersson.

Däremot missar flera ledare de inledande matcherna i kommande JVM, bland annat får Juniorkronorna klara sig utan förbundskaptenen Tomas Montén i de tre första matcherna.

”Man har ett revanschsug”

– Tråkigt för de som blir drabbade. Jag tror inte de hade koll på reglerna om jag ska vara ärlig. Så jag tycker det är lite synd om de som gjorde det omedvetet. Jag själv gjorde det ju med vilje, det var medvetet. Impulsivt men samtidigt medvetet.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Om han hade agerat annorlunda i dag svarar Andersson:

– Jag står för det och jag har min förklaring till varför jag gjorde det. Men jag skulle aldrig göra om det. Jag ville bara inte ha medaljen, det var inget mot förbundet, IIHF eller Kanada. Det är bara det att jag redan har en exakt likadan från U18-VM-finalen som är kopierad. Där och då var jag så ledsen och förkrossad så jag kände bara att ”nej, den här vill jag inte ha”.

Lias Andersson väljer nu att vända besvikelsen från JVM till något positivt inför mästerskapet i Danmark.

– Det är jättejul, det är en jäkla revansch. Man har ett revanschsug sen JVM. Det är verkligen en sporre och jag ska verkligen ta vara på den här chansen och kämpa för ett guld, säger han.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM