Bjurman: Slutspelsmonstret Franzén tände hoppet för Detroit

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Uppförsbacken är fortfarande brantare än läktarsektionerna hemma i The Joe.

Men efter Johan Franzéns fantastiska show i natt har ett litet ljus tänts i Detroits mörker.

När ”The Mule”, likt en Hulken på skridskor, förvandlas till det där Slutspelsmonstret kan nästan vad som helst hända.

Han har, halvskadad som han varit, hållit en jämförelsevis låg profil under årets playoff.

Men som alla vet som följt Detroits slutspelsäventyr de senaste åren har Johan Franzén en tendens att brisera i våldsamma urladdningar i när det behövs som bäst.

Och i natt small det.

Det var som att ”The Mule” i ren, småländsk ilska över att Detroit grävt ner sig i ett till synes hopplöst 0-3-hål förvandlades till en hockeyns Hulken när han kom ut på isen.

Facit:

Fyra mål och två assist. Tangerat Stanley Cup-rekord för antal poäng i en period. Plötslig delad ledning, med Sidney Crosby, i slutspelets poängliga.

En makalös uppvisning som vi som hade ynnesten att få vara vittnen aldrig lär glömma, vad som än händer i fortsättningen.

Franzén ett slutspelsmonster

Dock:

I praktiken har inget annat hänt än att Wings undvikit att bli ”svepta” i serien mot San Jose.

De har fortfarande en mycket lång och besvärlig väg att gå om de ska lyckas bli det tredje laget i historien – och det första sedan 1975 – att vända ett 0-3-underläge.

Men med Franzéns Hulken-metamorfos får man ändå konstatera att ett litet, litet ljus tänts i det mörker som höll på att sluka hela stackars Motown.

När The Mule Show rullar, när han blir Slutspelsmonstret, när han i sin småländska envishet ger sig själva fan på att han ska köra över motståndarna, då går ingen säker

För de som drömmer om tunga förstärkningar i Bengt-Åke Gustafssons VM-trupp var nattens kross i Joe Louis Arena förstås en besvikelse.

Men jag kan trösta er med att chansen att några Detroit-svenskar skulle dykt upp i Tyskland varit minimal även om de fått packa trunkarna i natt.

Lidström har spelat färdig i landslaget, Holmström trivs inte längre på stor rink, Zäta ska gifta sig med sin Emma och såväl Kronwall som Franzén har under säsongen haft så svåra skador att arbetsgivaren garanterat vill att de tar det lugnt.

Glöm dem nu så slipper ni – om frågan nu alls aktualiseras – bli så besvikna sedan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL