Spelar för sin framtid

HOCKEY

50 NHL-spioner hårdbevakar Tre Kronor-stjärnorna

1 av 4

MANNHEIM. De spelar för VM-medalj.

Och för sin hockeyframtid.

Över 50 spioner från NHL hårdbevakar Tre Kronor-stjärnorna i Tyskland.

– VM är ett jättebra skyltfönster, säger Jonas Andersson, som uppvaktas av Chicago.

Nästan halva det svenska laget är i en kontraktssituation som gör att framtiden är osäker just nu.

En del saknar kontrakt och väntar på anbud från elitserien, KHL eller NHL. Andra är draftade av NHL-klubbar och väntar på att klubbarna ska agera och bestämma vad de vill göra med spelarna.

VM är ofta det sista testet och avgör i många fall om NHL kommer med ett bud till spelaren ­eller inte.

Hårdbevakas av Nashville

Till VM i Mannheim har över 50 klubbledare och scouter från NHL ackrediterat sig och flera klubbar har både general manager och chefsscouten på plats i Tyskland för att besiktiga marknaden.

De kollar på spelarnas attityd och kroppsspråk på isen och de analyserar givetvis på spelarnas skicklighet.

Två praktexempel på spelare där VM avgör framtiden är Niklas Persson och Jonas Andersson, båda två är tongivande forwards i Tre Kronor.

– VM är jätte­viktigt. Jag är kontraktslös och det är inget att hymla om att VM är ett jättebra skyltfönster. Jag vet om att det är många NHL-klubbar på VM, men det ska givetvis inte sätta för stor press på mig, säger Andersson.

Han hårdbevakas av den klubb som han är draftad av, Nashville, och Chicago, som är intresserade av både Andersson och Niklas Persson.

Stanley Cup-semifinalisten har inte råd att ha kvar nuvarande lag på grund av lönetaket och måste fynda på realisationen under VM. Där finns nämligen färdiga NHL-spelare, som kanske glömts bort under några år, och kan Chicago hitta två spelare till tredje- eller fjärdekedjan på VM är det värt otroligt mycket för NHL-­klubben.

Nätade i förrgår

– Jag har hört att Chicago är ­intresserade. Sedan har jag valt att inte lyssna mer. Jag vill fokusera på mitt eget spel och Tre Kronor, säger Andersson.

Andersson gjorde 2–0 mot Frankrike i förrgår, ett skott rakt upp i nättaket. En riktig fullträff och avslutet var hög klass. Där visade Andersson för NHL-spionerna i SAP Arena vilken nivå han håller som hockeyspelare.

– Jag åker till NHL om jag får en ärlig chans att ta en plats i laget. Då är jag beredd att köra stenhårt under sommaren och komma i mitt livs form, säger Andersson.