Efter succén – får chans i Tre Kronor

HOCKEY

”Min polare ringde precis – jag hade lovat att komma på hans 30-årsfest”

Foto: Bildbyrån
Bergström delar förstaplatsen i SHL:s poängliga

Succéstart på säsongen.

Nu gör Alexander Bergström landslagsdebut – 30 år gammal.

Karlskronaforwarden finns med i Tre Kronors trupp till Karjala Cup.

– Min polare, Alexander Jernberg, ringde precis och undrade vad som händer. Jag hade nämligen lovat att komma på hans 30-årsfest på lovet, säger Bergström till Sportbladet.

Efter sju år i allsvenskan fick Alexander Bergström ett litet genombrott under det åttonde året. Den säsongen slutade med ett överraskande SHL-avancemang.

Men det är först nu, 30 år gammal, som Karlskronaforwarden har slagit igenom på allvar.

Skulle komma på 30-årsfest

Karlskrona har skrällt inledningsvis, parkerar på en tredjeplats i tabellen, och Bergström har gjort succé med 12 poäng (4+8) på 11 matcher, vilket ger honom en delad ledning i SHL:s poängliga. Nu får han också chansen i Tre Kronor.

– Jättekul. Verkligen. Jag fick veta vid lunchen i går att jag blivit uttagen när Grönborg ringde.

Känslor?

– Helt sinnessjukt. Jag finner inga ord. Jag vet inte vad jag ska säga. När jag var 29 år spelade jag i allsvenskan. Och jag trodde nog att det var kört, det kommer upp så många unga och nya spelare.

Nu blir det höstlov i Tjeckien och Finland. Hade du inga andra planer?

– Jo, faktiskt. Min polare, Alexander Jernberg, ringde precis och undrade vad som händer. Jag hade nämligen lovat att komma på hans 30-årsfest på lovet. Jag får väl se till att köpa något fint till honom i Finland.

”Har producerat”

Bergström gör landslagsdebut, 30 år gammal, när han ingår i landslagstruppen till Karjala Cup 3-6 november.

– Karlskrona är en överraskning och det är den här killen också. Laget har gjort det riktigt bra, tack vare att Alexander har producerat, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg.

– Han har gjort det en längre tid och det vore konstigt att inte ge honom chansen i de här sammanhangen.

”Vill testa nya spelare”

– Han har verkligen blommat ut och står för en bra ålder. Fortfarande ung, men har erfarenhet och är en sniper som kan sätta puckarna, säger Grönborg om Wännström.

– Vi känner att vi vill testa nya spelare i de här turneringarna, tillägger förbundskaptenen.

Truppen innehåller tre andra debutanter.

Carl Klingberg, nu i schweiziska Zug efter fem år i Nordamerika, gör sin första A-landskamp liksom Rögles poängkung Sebastian Wännström och Växjös Dennis Everberg.

KHL-poängkungen, och tidigare landslagsspelaren, André Peterson var aktuell – men har brutit foten.Övriga aktuella var också Simon Önerud, Andreas Engqvist och Marcus Högström, men alla är skadade just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor