Boork: "Jag har nobbat henne också"

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Ger sin syn på stjärnans avhopp

Förbundskapten Leif Boork ger sin syn lagkaptenens avhopp.
Foto: TT
Förbundskapten Leif Boork ger sin syn lagkaptenens avhopp.

Stjärnspelaren Jenni Asserholt lämnar Damkronorna.

Samtidigt slår förbundskaptenen Leif Boork fast att hon ändå inte hade blivit uttagen framöver.

– Det är inte bara hon som nobbar landslaget, det är även jag som nobbar henne, säger förbundskaptenen till Sportbladet.

Tidigare i dag möttes hockey–Sverige av ett chockbesked. Den tidigare lagkaptenen Jenni Asserholt lämnar Damkronorna, något som Dagens Nyheter var först att skriva om.

HV71-spelaren valde att tacka nej till en landslagssamling i juni och när det var dags för nästa uttagning nu i augusti petades stjärnan.

– Min sambo är från Boston och på somrarna driver vi tillsammans läger i USA. Enligt planen skulle jag dock ha kommit hem till landslagslägret i juni, men av personliga skäl valde jag till slut att tacka nej. Efter det blev jag inte uttagen till lägret i augusti, förklarar Jenni Asserholt för DN.

"Inte accepterat förutsättningarna"

En bild som överensstämmer med den Leif Boork ger när Sportbladet når förbundskaptenen.

Spelaren och ledaren hade ett möte för ett par veckor sedan i Jönköping för att diskutera framtiden – men parterna nådde aldrig en lösning och Jenni Asserholt deklararede att hon inte längre ville spela med Damkronorna.

– Mitt krav på henne var att hon skulle vara med på de här camperna under sommaren. Hon har varit mer skadad än i fjol och inte haft en lika bra säsong i landslaget som tidigare. Ändå valde hon att kvara kvar i USA med sin pojkvän och driva en hockeyskola. I och med det valet gjorde hon så att hennes plats i landslaget blev ifrågasatt. Sedan tog jag inte ut henne, säger Leif Boork och fortsätter:

– Vilket som är hönan eller ägget är svårt att säga. Men det är inte bara hon som har nobbat landslaget, jag har nobbat henne också.

"Grunder som gäller alla"

Vad hade krävts från ert möte för att du skulle vilja fortsätta ta ut Asserholt i landslaget?

– Hon hade varit aktuell om hon hade accepterat de förutsättningar vi har i landslaget.

– Det samtalet vi hade i Jönköping hade inte lett till att jag tagit ut henne i fortsättningen. Oavsett vem man är och vilket position man har så finns det grunder som gäller alla i landslaget.

Vad var det ni inte var överens om?

– Vi hade olika uppfattningar i några frågor och vi kom inte längre i dem. Det var det som gjorde att det inte var aktuellt med en fortsättning för henne heller?

Vad rörde sig frågorna om?

– En fråga var hur vi diskuterade om närvaro vid camperna den här sommaren. Sedan var det lite annat också som jag helst inte vill gå in på, lite mer personliga frågor.

Asserholt har ändå varit med i 13 år i landslaget och varit en av de bärande spelarna länge – hur stort tapp rent sportsligt är detta?

– Så som hon spelat de första två åren som jag varit med så är det ett tapp. Men som hon var i fjol tycker jag inte att det är ett så stort tapp. Det har kommit fram många nya namn. Det man tappar är dock erfarenhet och det är viktigt vid internationella mästerskap. Just därför är det viktigt att ta det här beslutet i god tid så man hinner matcha in nya namn, säger Boork och tillägger:

– Ingen är oersättlig, det står andra tjejer på tur.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!