Wikegårds nya jobb: ’Jag har saknat isen’

HOCKEY

Tillbaka i svensk hockey - tillsammans med supertrojka

Foto: Niklas Wikegård.

MOSKVA. Niklas Wikegård är tillbaka i svensk klubbishockey igen.

Tillsammans med en supertrojka ska han leda division 1-klubben Arlanda Wings.

– Jag har saknat att ha en fot på isen och i omklädningsrummet. Jag vill sitta och rita övningar och vara med i hockeyluften, säger Wikegård.

Våren 2005.

Frölunda har slagit ut Djurgården och en era har tagit slut – tränareran Wikegård.

Därefter har den hetlevrade stockholmaren gjort succé i SVT och TV4 och är i dag den stora profilen som TV4 bygger Ishockey-VM runt.

Men tiderna förändras.

”Vi vill skapa en varm hockeyfabrik”

Imperiet runt Wikegård har förändrats och han har nu valt att byta ut föredrag mot en plats i Pilbackshallen i Märsta.

– För 10 år sedan var jag sugen att se vad som fanns utanför hockeyn. Nu är jag sugen igen att se omklädningsrum och vara på isen.

Tillsammans med järngänget Micce Andreasson, Robert Nordmark och Christer Höglund ska Wikegård hjälpa till i division 1-klubben Arlanda Wings.

– Vi har suttit och babblat över en öl många gånger och pratat om att hitta en förening där vi kan komma in och vara delaktig i ett större arbete. Vi vill skapa en varm hockeyfabrik, med spakänsla, där spelarna blir bättre och vi skapar goda medborgare, säger Wikegård.

Andreasson, känd målvaktstränare, lägger till:

– Målet är att ta fram unga spelare som kommer i kläm och inte har någonstans i att ta vägen. Hjälpa dem att utvecklas. Undrar hur många vi har som lägger av trots att de är duktiga hockeyspelare? För att det inte finns tillräckligt proffsiga verksamheter i många division 1-klubbar.

Wikegård kommer vara sportchef i sportrådet som har ansvar för J20 och A-lag. Han kommer även finnas med på några träningar i månaden och stötta tränarna i föreningen.

”Ska vara total nolltolerans”

Siktar ni på allsvenskan?

– Ja, det kan man väl säga. Egentligen så handlar det om att vi vill utbilda bra spelare och blir de bättre så lämnar de Arlanda Wings, så funkar division 1-hockeyn. Men jag tror vi kan få en snabb sportslig förbättring på Wings bara genom tydlighet på isen, utanför isen. Det handlar om ledarskap och hur man tränar, säger Wikegård.

En viktig del för Wikegård och Andreasson är att skapa goda rutiner i hela klubben.

På isen.

På läktaren.

Nolltolerans gäller för snack med domaren och för hetsande föräldrar.

– Ska vara total nolltolerans med föräldrar som skriker på läktaren och tränare som skriker i båset, säger Andreasson.

ARTIKELN HANDLAR OM