Doldis får chansen i första OS-truppen

Foto: Bill Kostroun / TT
Magnus Hellberg i Rangers

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

På måndagen presenterar Tre Kronor första landslagstruppen den här säsongen.

En trupp som är ett embryo till OS i Sydkorea i februari.

Sportbladet kan nu avslöja att en av de stora skrällarna är målvakten Magnus Hellberg, som därmed gör debut i landslaget.

Landslagssäsongen 2017-2018 är helt annorlunda jämfört med tidigare år.

OS är säsongens stora mål och eftersom NHL-spelarna är blockade från mästerskapet är det spelarna i Europa och Ryssland som får göra det för Tre Kronor.

Det innebär att turneringarna Karjala Tournament och Channel One Cup blir Tre Kronor-ledningens test för att se om spelarna håller på internationell nivå.

En position i laget där Tre Kronor har det ytterst välbeställt är målvaktssidan.

Jhonas Enroth, Henrik Karlsson, Viktor Fasth, Joacim Eriksson, Lars Johansson, Marcus Svensson, Jonas Gustavsson och Linus Söderström är några av de som är tilltänkta som målvakter.

Men till Karjala Tournament satsar Tre Kronor på en annan målvakt, nämligen Magnus Hellberg.

Lämnade NHL för KHL

Han har aldrig spelat i något av ungdoms- eller juniorlandslagen. Heller inte Tre Kronor och som främsta merit i Sverige har han 19 matcher med Frölunda i SHL.

Därefter valde han att fortsätta i Nordamerika och på fem säsonger fick han vakta målet i Rangers och Predators vid fyra tillfällen.

Den här säsongen valde Hellberg att fortsätta karriären i KHL och kinesiska laget Kunlun, ett samarbete som blivit oerhört lyckat. Hellberg ligger topp tio i målvaktsligorna för räddningsprocent och målsnitt.

Extra stor trupp

Han är också en av de målvakter som stått flest matcher den här säsongen, 24 stycken, och har hållit nollan vid fyra tillfällen. Flest matcher har Enroth med 26 stycken.

Eftersom Kunlun inte rankas som ett topplag är statistiken extra trevlig för svensken.

Truppen tas ut på måndagen och innehåller 27 spelare. Truppen är extra stor för att förbundskaptenerna Grönborg, Garpenlöv och Popovic ska kunna testa många spelare som möjligt.

Tre Kronor möter Tjeckien i Örebro 8 november och några dagar senare möter man Finland och Kanada i Helsingfors.

NHL-bibeln i butik nu 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM