Ishockey-VM

Klart: Hockey-VM flyttas från Belarus

Av: 

Andreas Käck

Fredrik Andersson

Tomas Ros

HOCKEY

Protesterna har varit massiva.

Nu står det klart att hockey-VM flyttas från Belarus.

– Helt rätt beslut, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Bilderna på när internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel kramade Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko väckte avsky inom hockeyvärlden.

Storsponsorn Skoda hotade med att hoppa av om mästerskapet skulle spelas i Belarus och Luleås lagkapten Erik Gustafsson sa till Sportbladet att han ”absolut inte tänker spela ett hockey-VM i Belarus”.

”Beklagligt”

Nu har IIHF bestämt sig. Belarus fråntas sitt värdskap.

– Det är beklagligt att vi tvingas ta bort Minsk och Riga som värdstäder. Under denna process har vi försökt trycka på att VM skulle kunna användas som ett verktyg för försoning och för att stilla de sociopolitiska problem som präglar Belarus och hitta en positiv väg framåt. Och även om vi anser att VM inte bör användas som ett politiskt verktyg, har vi kommit fram till att det inte är lämpligt att hålla mästerskapet i Minsk, då det finns större problem att ta itu med vad gäller säkerheten för spelare, åskådare och domare, säger René Fasel i ett uttalande.

”Enda rimliga”

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson säger att han välkomnar beslutet.

– Det här är ett besked som vi ser som det enda rimliga, med tanke på läget vi hamnat i. Det har varit ett antal månader och veckor där den här frågan har uppmärksammats och varit föremål för både interna diskussioner men även medial uppmärksamhet. Vi välkomnar det här beskedet och det känns skönt att nu kunna fokusera på de sportsliga frågorna och resan fram mot att genomföra ett VM – och på så vis kunna avsluta hockeysäsongen med en sådan hockeyfest, säger han till Sportbladet.

Han fortsätter:

– Vi har varit tydliga från svensk ishockey ända sedan innan jul, och beskedet från vår sida har varit att vi inte anser att det går att genomföra hockey-VM i Belarus med de förutsättningar som finns där.

Har bojkott varit aktuellt från Sveriges sida?

– Vi har haft förhållningssättet att ge vår input till IIHF att det inte går att genomföra VM i Belarus med tanke på att läget är som det är där. Sedan har vi litat på processen och IIHF:s arbete i frågan och nu har vi ett besked. Vi har aldrig behövt ta ställning till någon fråga om bojkott eller annat. Vi har litat på processen och det har visat sig vara rätt och klokt.

Vad sänder IIHF för signaler när de nu väljer att flytta VM?

– Jag tycker verkligen att man sätter frågan om hälsa och säkerhet i fokus, också dimensionen mänskliga rättigheter kommer in i det här – och framför allt sänder det signaler om att de har hanterat den här frågan med oss nationellt och lyssnat på vårt inspel också. Det känns väldigt bra, säger Larsson.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv håller med.

– Ett väntat beslut med tanke på rådande omständigheter. Helt rätt beslut av IIHF, säger han.

Det är i nuläget oklart var VM ska spelas. IIHF skriver att Riga (Lettland) alltjämt är aktuell i en delad roll, men att det också kan bli tal om att flytta VM till en helt ny värdstad.

Bratislava (Slovakien) och Köpenhamn (Danmark) har nämnts som potentiella alternativ.

– För mig spelar det ingen roll. Jag är bara glad om VM spelas. Vilket land, det kvittar, säger Garpenlöv.

VM ska spelas mellan 21 maj och 6 juni.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Ishockey-VM

LÄS VIDARE

Allt om hockey-VM 2021 – spelschema, datum och tider

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey-VM

Ishockey