Smärtstillande gav NHL-spelaren kronisk tarmsjukdom: ”Rent blod som kommer”

Av: Jonna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

För att ta sig genom höftsmärtan gick NHL-stjärnan på smärtstillande.

Då visste han inte att medicinen han tog skulle få motsatt effekt.

– Du måste gå på toaletten 30-40 gånger om dagen – och när du går på toaletten är det rent blod som kommer.

Att bita ihop med smärtstillande var självklart för den rutinerade NHL-spelaren Ryan Kesler. Trots stora problem med höften tog sig Anaheim Ducks centern igenom säsongen på medicinen toradol.

Vad han trodde var ett bra beslut för resten av laget, visade sig bli ett sämre beslut för honom själv. Att gå på smärtstillande under lång tid gav Ryan Kesler kroniska matsmältningsproblem, berättar han i den nya dokumentären ”The Problem of Pain” på TSN.

– Jag hade hål och sår i min tjocktarm, och i princip hela min tarm fick kramp. Det är väldigt obehagligt. Du måste gå på toaletten 30-40 gånger om dagen – och när du går på toaletten är det rent blod som kommer. Det tömmer dig. Det är fruktansvärt, säger Ryan Kesler.

Ryan Kesler.
Foto: Darryl Dyck / TT NYHETSBYRÅN
Ryan Kesler.

Kände inte till riskerna

NHL-centern hade ingen aning om effekterna som kom av att gå på smärtstillande – ingen läkare hade förklarat riskerna.

Redan 2015 utvecklade Ryan Kesler kolit, en kronisk sjukdom som orsakar en långvarig inflammation i tarmkanalen, och förra hösten diagnostiserades Kesler med Crohns sjukdom.

– Jag visste aldrig vad det kunde göra för mig. Eller biverkningarna. Jag känner att om jag kan prata om farorna med det, kommer det att hjälpa alla, säger han.

Över 1 000 matcher

I mars förra året tvingades NHL-centern avsluta karriären då problemen med höften blev för allvarliga. Ryan Kesler gjorde totalt drygt 1 000 matcher i NHL.

Publicerad:

LÄS VIDARE