Salming hyllar Hedman: ”Jävligt stort”

De svenska legendarerna hyllar Victor Hedman.

Den 29-årige backen vann både Stanley Cup och Conn Smythe Trophy.

– Att vinna båda är jävligt stort, det är inget man gör utan vidare, säger Börje Salming.

Tampa Bay Lightning vann Stanley Cup efter 4–2 i matcher mot Dallas Stars i Edmonton.

Victor Hedman fick Conn Smythe Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare.

Den 198 centimeter långe och 103 kilo tunge nummer 77 har drömt om att ta hem Stanley Cup-bucklan till Örnsköldsvik sedan han som femåring och elvaåring såg idolen Peter Forsberg göra det 1996 och 2001.

Uppmaning från ”Foppa”

Den passionerade Modo-supportern och hemkäre ”Foppa” vill passa på att hälsa direkt till Victor Hedman genom Sportbladet.

– Supergrattis Victor! Fantastiskt roligt att du tar hem ytterligare några till bucklor till Ö-vik. Det är tur att stan växer så allt får plats, haha. Extra grattis till Conn Smythe! Bäst när det verkligen, verkligen gäller är ingen dålig sak att ha med sig i bagaget hem från NHL den dagen du kommer hem. Angående Stanley var ni absolut bästa laget och väl värda vinsten. Fira nu städat men rejält, säger ”Foppa”.

De enda svenskarna som fått priset tidigare är Nicklas Lidström 2002 och Henrik Zetterberg 2008, båda i Detroit Red Wings.

Nicklas Lidström har varit Victor Hedmans största idol och förebild.

– Det är ett otroligt stort pris att vinna. Det handlar om att lyfta när det gäller som mest och leverera mål och poäng. När man vinner både Stanley Cup och Conn Smythe Trophy står man på toppen, säger ”Lidas”.

”Aggressiv offensiv”

Vad tycker du det är som gör att Victor Hedman får priset?

– Jag tycker att det var riktigt jämnt och stod och vägde mellan flera spelare, men i slutändan är det väldigt välförtjänt. Victor Hedman har gjort ett otroligt slutspel och har bara blivit bättre och bättre för varje match. Han har fått spela oerhört mycket, tagit ansvar och imponerat med sin aggressiva offensiv.

Det känns som att han får det svenska backundret att fortsätta leva?

– Det är precis det jag är inne på, vi har också många yngre svenska backar som har tagit för sig. Victor Hedman har varit en väldigt bra back i många år och har vunnit Norris Trophy som NHL:s bästa back och varit nominerad de fyra senaste säsongerna. Jag minns 2009 när han kom över till Nordamerika och var väldigt lugn, tillbakadragen och tyst, det har varit otroligt roligt att följa den här resan.

Salming berörd

En annan svensk backlegendar som följt Victor Hedman är Börje Salming.

– Jag vill verkligen gratulera honom till både Stanley Cup och Conn Smythe Trophy, det är titlar jag inte har fått vinna själv. Jag gillar verkligen hans spelartyp, han är så komplett och kan göra allt ute på isen. Han är fysisk, har bra skott, har bra spelförståelse och är målfarlig. Jag har träffat honom och det är jäkla fin kille som jag vill att det ska gå bra för, det är lagspelare som gör allt för laget och sätter lagets framgångar först av allt, säger Börje Salming.

Johan Forsberg, som spelade i Modo förra säsongen och är bror till förlamade Tobias Forsberg som spelade med Victor Hedman i Modo, skriver på twitter: ”En av de absolut ödmjukaste och varmaste människorna jag har träffat. Han tvekade inte att spela en vänskapsmatch för min bror. Mitt i juli? Köra till Piteå? På semestern? ”Självklart. Jag kommer!” En lika stor spelare som medmänniska. En hjälte!”

Victor Hedman gjorde tio mål och tolv assist i Stanley Cup-slutspelet, han snittade en istid på 26.28 minuter (mest av alla), hade plus 13 i statistiken och har skjutit över 50 procent oftare än tidigare säsonger.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!