Sjuka uppvisningen av Jack Hughes i krossen

Publicerad 2019-04-19

ÖRNSKÖLDSVIK. 6–1 mot Sverige i går och 12–5 mot Slovakien i dag – USA fortsätter att imponera i U18-VM.

Värst av alla? Supertalangen Jack Hughes som svarade för fyra mål och tre assist.

– Det var bra fart på Jacks rör i dag, konstaterar tränaren John Wroblewski.

Sverige spelade jämnt med USA långa stunder under gårdagens premiärmatch. I tredje perioden visade dock amerikanerna varför de är stora favoriter till att vinna hela turneringen.

USA förvandlade 2–1 till 6–1 i slutakten, mycket tack vare Cole Caufield som svarade för ett hattrick.

Caufield vaknade på rätt sida även i dag när Slovakien stod för motståndet. USA vann den galna tillställningen med hela 12–5 och 18-åringen svarade för fyra nya mål, totalt sex poäng.

– Det var en konstig match med många mål, säger Caufield.

Men det fanns en som var värre.

Caufields kedjekamrat Jack Hughes, som väntas väljas först av alla i sommarens NHL-draft, noterades för sju (!) poäng. Fyra mål och tre assist.

– Jag och Jack har spelat tillsammans i princip hela tiden. Det gör saker så mycket lättare att spela med honom, vi kompletterar varandra bra, säger Caufield.

”Tog verkligen över”

USA:s tränare John Wroblewski var visserligen lite missnöjd med defensiven. Slovakien gjorde sensationellt nog två av sina fem mål i ett och samma boxplay, men han kunde se mellan fingrarna när laget ändå gjorde tolv framåt.

– Jack och Cole tog verkligen över i den tredje perioden. Det var bra fart på Jacks rör i dag, säger han till Sportbladet efter matchen.

Jack Hughes vann poängligan i U18-VM förra året, som underårig, och kan bli historisk som första spelare att vinna den två år i rad om allt går vägen även i år.

– Du vill inte lita på dem för mycket, om det är möjligt vill man sprida ut målskyttet på flera spelare. Men det är såklart viktigt för deras självförtroende, nu är utmaningen att hålla dem hungriga i fortsättningen, säger Wroblewski om sin stjärnduo.

Han tycker inte att gårdagens stora segersiffror mot Sverige speglade matchen.

– Matchen i går var ingen 6-1-match. Svenskarna var bättre än oss i exempelvis powerplay men vi utnyttjade en del spelvändningar och hade studsarna med oss.

Sverige möter Lettland under fredagskvällen klockan 19.30.

Följ ämnen i artikeln