Lehner knäböjde under nationalsången

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Svenske NHL-målvakten Robin Lehner gick ner på knä under amerikanska och kanadensiska nationalsångerna inför en slutspelsmatch i Edmonton i natt – för att uttrycka sitt stöd i kampen mot rasism i USA.

– Det är dags för oss vita att kliva in i striden med våra systrar och bröder och se till att få förändring till stånd, säger den 29-årige göteborgaren och passar samtidigt på att beklaga att han för några år sedan hyllade Donald Trump med ett klistermärke på sin mask.

Som alla andra nordamerikanska institutioner har hockeyligan NHL påverkats starkt av de sociala konvulsioner som skakat USA sedan poliser i Minneapolis i maj dödade den svarte mannen George Floyd och varje match under det pågående Stanley Cup-slutspelet i Toronto och Edmonton föregås av manifestationer mot rasism och för social rättvisa.

Först i förrgår natt var det dock en spelare, Minnesotas Matt Dumba, som vågade knäböja under amerikanska nationalsången – en handling som i idrottssammanhang kommit att bli det yttersta sättet att protestera mot det som beskrivs som den systematiska rasismen i USA.

Robin Lehner inför nattens match.
Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN
Robin Lehner inför nattens match.

”Sluta prata”

Men han influerade uppenbarligen andra, för innan nattens match mellan Dallas Stars och Vegas Golden Knights valde fyra stjärnor att följa det exemplet. Tyler Seguin, Jason Dickinson och Ryan Reaves gick alla ner på knä under såväl amerikanska som kanadensiska nationalsången – och det gjorde alltså även svenske Vegas-målvakten Robin Lehner.

– Jag älskar Amerika, men det är ett par saker som behöver korrigeras. Alla ska ha samma chans i samhället. Alla ska bli lika behandlade, säger han.

– Det är dags för oss vita att kliva in i striden med våra systrar och bröder och se till att få förändring till stånd. Sluta prata och gör något.

Ångrar Trump-hyllning

Att just Lehner valde att delta i nattens manifestation förvånade somliga då han för fyra år sedan hyllade Donald Trump genom genom att sätta ett klistermärke med hans namn på sin målvaktsmask.

– Det var ett misstag. Det är något jag ångrar nu, när jag ser hur splittrat det blivit. Men i slutändan handlar det här inte om politik. Det handlar om mänskliga rättigheter, säger han.

Robin Lehner har tidigare prisats för sin öppenhet om det alkohol- och drogmissbruk och den mental ohälsa han fick vård för sommaren 2018 – och för kampen han sedan dess fört för att stigmat runt psykiska sjukdomar ska hävas.

– Jag är psykiskt sjuk. Men det betyder inte att jag är psyskiskt svag, sa han när han mottog hederspriset Masterton Trophy i Las Vegas förra sommaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE