Konflikten med Damkronorna är löst

Sportbladet kan avslöja att konflikten mellan Damkronorna och Svenska Ishockeyförbundet är löst.

I stället för fyranationersturneringen i november åker svenska damlandslaget på träningsläger i Falun vid samma tidpunkt.

Ett pressmeddelande gick också ut under tisdagseftermiddagen som bekräftade uppgifterna.

Damkronorna strejkade från träningsturneringen i augusti och förbundet ställde in träningsturneringen i Luleå i november.

Det var den 14 augusti som Brynäs-stjärnan Erika Grahm gick ut på sin Instagram och berättade att 43 uttagna spelare tackat nej till nästa landslagsamling inför en femnationersturnering i Finland.

Det senaste som hände i konflikten var att Svenska Ishockeyförbundet i september ställde in en fyranationersturnering som skulle spelas i Luleå i november.

Konflikten har i huvudsak handlat om de två punkterna förlorad arbetsinkomst och försäkring för spelarna.

Turnering i Tyskland

Enligt pressmeddelandet har Arbetsgivaralliansen och Unionen löst ut de frågor som berör förutsättningarna och villkoren för spel i landslaget.

Damkronorna kan nu dra igång säsongen på allvar med ett landslagsläger i Falun november och en turnering i Tyskland i december.

– Det känns riktigt bra att vi nu äntligen på allvar kan komma igång med vår landslagssäsong. Vi kan nu med bra förutsättningar lägga fullt fokus på det sportsliga och göra allt vi kan för att spela en bra ishockey och så klart på att återta vår plats i VM:s högsta division nästa år, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.

SHL stöttar med pengar

Enligt pressmeddelandet är det här de överenskomna villkoren och förutsättningarna för landslagsspel:

Överenskommelsen omfattar spel i Damkronorna med giltighet från och med den 14 oktober 2019 tills vidare.

Förbundet inför medaljbonus till spelarna i VM-turneringar och OS även om motsvarande premier från det internationella förbundet (IIHF) saknas.

Ersättning för förlorad arbetsförtjänst utgår till spelarna för förtroendeuppdrag i Damkronorna och finansieras genom SDHL med stöd av SHL.

Spelarna uttagna i Damkronorna skall vara försäkrade mot skador som kan uppkomma vid landslagsspel. För SDHL-spelare svarar klubbarna genom SDHL för den försäkringen.

Spelarna i vårens VM-trupp kommer att erhålla en gratifikation från förbundet om laget kvalificerar sig för spel i A-VM 2021.

– För oss spelare har vi hela tiden sagt att det inte finns något större än att spela i vårt landslag. Det känns som att vi tagit viktiga steg i diskussionerna och att vi nu har fått bättre förutsättningar för att spela i Damkronorna. Nu vill vi inget annat än att tillsammans med förbundskapten Ylva Martinsen och de andra ledarna i Damkronorna se framåt och äntligen sätta igång resan mot revansch efter förra året. Vi ska spela i A-VM nästa år, säger Fanny Rask, flerfaldig spelare i Damkronorna och i AIK.

B-VM spelas i Frankrike

I mitten av december kommer Damkronorna att delta i en fyranationersturnering i Tyskland.

I början av februari spelas sedan en sexnationsturnering i Sverige, spelplatser är ännu inte fastställda.

Damkronorna kommer att spela B-VM i Angers i Frankrike 12–18 april mot Frankrike, Nederländerna, Norge, Slovakien och Österrike.

Det var på VM i Finland i april som Damkronorna åkte ur A-gruppen.

VM 2020 för A-gruppen kommer att spelas i Kanada.

Guider hockey:

Allt om SHL 2019/20 Allt om SDHL 2019/20 Allt om NHL 2019/20 Allt om Hockeyallsvenskan 2019/20

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!