SHL-klubbarna kan spara tre miljoner i månaden

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

En övervägande majoritet av SHL-klubbarna tänker söka statligt ekonomiskt stöd via Tillväxtverket för att sänka sina kostnader.

Det visar Sportbladets sammanställning.

– En rad osäkerhetsfaktorer gör att vi vidtagit ett antal beslut för att säkerställa driften av vår förening kommande säsong, säger Skellefteås klubbdirektör Pea Israelsson.

Coronakaoset har skapat oreda i hela Västvärlden och inte minst i idrottsvärlden. I princip alla evenemang ligger just nu nere och förväntas göra det i flera månader framåt.

Något som betyder att många klubbar kommer lida stor ekonomisk skada.

Ishockeyns slutspel och kvalspel blev inställt och även om flera klubbar inte budgeterat med slutspel är det likväl ett stort antal miljoner som går förlorade.

Djurgården drog exempelvis in 17 miljoner kronor för ett år sedan då man tog sig till SM-final.

Men det är framför allt den osäkra framtiden som gör att klubbarna nu valt att korttidspermittera (i första hand tre månader). Samtliga klubbar som svarat på Sportbladets frågor berättar att de har korttidspermitterat sina spelare i herrlaget.

Åtta av elva klubbar tänker söka ekonomiskt stöd, medan de tre övriga inte har fattat något beslut än.

Skellefteå och Färjestad är två av klubbarna som också valt att vända sig till Tillväxtverket.

– Det mest utmanande bortsett från konsekvenserna, sportsliga och ekonomiska, av uteblivit slutspel och för vår del effekter på en hel rad andra verksamheter. Då vi driver en omfattande verksamhet ej direkt relaterad till hockeyn som sådan är osäkerheten i tidsaspekten framåt, säger Färjestads vd Stefan Larsson.

Kan spara tre miljoner i månaden

– Vi har tappat betydande intäkter denna säsong då det inte blev något kvartsfinalspel och möjlighet till fortsatt spel. Vi har tappat ett antal större arrangemang i Skellefteå Kraft Arena. Rinkside har tappat luncher och konferenser som var inbokade. Vi räknar med att våra intäkter för kommande säsong inte är på samma nivå som denna säsong, säger Skellefteås Pea Israelsson och tillägger:

– Om utvecklingen av covid-19 sker till det bättre är vi beredda att ompröva de beslut som vi fattat nedan.

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Pea Israelsson

Det statliga stödet från Tillväxtverket täcker upp till lönetaket, som ligger på 44 000 kronor i månaden. Det innebär att klubbarna sparar runt 26 000 kronor på varje anställd som korttidspermitteras. En klubb med hundra anställda skulle därmed spara närmare tre miljoner kronor i månaden. 

I den summan är det inräknat att många spelare, även ledare och övrig personal, har gått med på att sänka sina löner med 7,5 procent under de kommande månaderna.

När det gäller spelare som precis har värvats till klubben gäller andra regler, de kan helt enkelt inte korttidspermitteras:

– Kravet är en anställningstid på tre månader före Tillväxtverkets godkännande, säger HV71:s klubbdirektör, Agne Bengtsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE