Landeskog: Det är obegripligt

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. De spelade själva – men NHL-stjärnorna ger kollegorna NBA sitt fulla stöd i bojkotten av nattens matcher.

– Absolut. Min mamma och pappa uppfostrade mig att behandla alla som jag själv vill bli behandlad och jag är lika ledsen över att se det som händer som alla andra, säger Colorado-kaptenen Gabriel Landeskog till Sportbladet.

Det har under den gångna natten riktats kritik mot de NHL-lag som valde att genomföra nattens Stanley Cup-matcher istället för att följa exempelvis NBA-stjärnornas exempel och ställa in i protest mot den senaste tragedin i vilken en obeväpnad svart man, 29-årige Jacob Blake i Wisconsin, skjutits av polis.

Den diskussionen kom, visar det sig, aldrig riktigt upp i jäkten inför matchstart – men hockeyspelarna är noga med understryka sitt helhjärtade stöd för kollegorna i NBA.

Foto: Naina Helén Jäma/TT

– Det kanske kan framstå som att vi hockeyspelare med våra mer reserverade personligheter är ignoranta inför de här frågorna men det stämmer verkligen inte, säger Gabriel Landeskog på telefon från Edmonton.

– Vi är lika ledsna över, och trötta på, att se det här hända om och om igen. Vi vill absolut använda våra röster och vara med och bidra till den förändring som måste ske, men det finns olika sätt att göra det på. Spelarna i NBA valde att bojkotta sina matcher och de har absolut vår fulla stöd.

”Det är obegripligt för mig”

Gabriel, som växte upp i Stockholm men redan som 17-åring flyttade till Nordamerika, säger sig ha svårt att överhuvudtaget förstå rasism.

– Min mamma och pappa uppfostrade mig att behandla alla som jag själv vill bli behandlad. Det sitter djupt mig. Alla är lika och ska behandlas lika, konstaterar han.

– Och att det fortfarande finns rasism 2020…det är obegripligt för mig. Nu med alla mobilkameror blir det ju dessutom ofta så påtagligt.

Även andra som spelade nattens matcher uttrycker liknande tankar.

– När man ser att andra ligor inte spelar…tanken slår en ju, säger till exempel Landeskogs lagkamrat Nazem Kadri.

– Bara ord kan bli rätt förlegade efter ett tag. I slutändan handlar det om handling och att få en förändring till stånd.

Dallas-forwarden Jason Dickinson:

– Det finns flera sätt på vilket vi kan visa vårt stöd. Löser det problemen att inte spela? Nej, men det drar uppmärksamhet till dem. Så det hade vi kunnat göra. NBA-bojkotten ägde dock rum i sista stund. Vi var redan i inställda på match, det blev för sent att ändra på det.

Publicerad:

LÄS VIDARE