’Bäckis’ drömstart på Stanley Cup

avPer Bjurman

NEW YORK. Nicklas Bäckström inledde Stanley Cup-slutspelet som en sann mästare.

Han gjorde två mål direkt i Washingtons öppningsmatch mot Carolina.

– Det var skönt med den starten, jag fick bra energi av de målen, säger ”Bäckis” till Sportbladet efter det som till slut blev en 4-2-seger.

Första perioden i Capital One Arena hade pågått i lite knappt tio minuter när Nicklas Bäckström högg till för första gången.

Han drev själv in pucken över blålinjen, använde Carolina-backen Jaccob Slavin som ”screen” och piskade iväg ett handledsskott som Petr Mrazek aldrig riktig hann se.

En så kallad Valbo Special.

– Valbo Special? Ja, med mycket skinka på, kluckar den hyllade centern när vi talar med honom efter slutsignalen.

– Nä, jag vet inte, målisen trodde kanske inte att jag skulle skjuta och blev nog också lite skymd, så han var inte riktigt med i det läget.

”En variant vi kört”

I ett powerplay drygt tre minuter senare var det dags igen. Nicklas smög in framför kassen, fick en macka på bladet av Evgeni Kuznetsov och skyfflade in 2-0.

– Det är en variant vi kört några gånger under säsongen och Kuznetsovs slog en väldigt fin passning så det var bara att trycka in pucken, fortsätter ”Bäckis”.

– Det var såklart skönt med den starten för egen del, jag fick bra energi av de målen.

Alex Ovetjkin hann öka på även till 3-0 innan inledningsperioden var över och vid det laget såg det ut som att regerande mästarna skulle ge Hurricanes – i playoff för första gången på tio år – en svidande lektion.

Men efter en mållös mittakt kom gästerna från södern tillbaka starkt i tredje och höll sånär på att upprepa Columbus chock-comeback i Tampa igår.

Foto: Nick Wass / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

”Kommer bli en tuff serie”

Ryske rookien Andrej Svetjnikov prickade in två snabba fullträffar, bägge på assist från svenske centern Lucas Wallmark, och bud på mer fanns – inte minst i ett sent powerplay. Men hemmalaget höll emot och till slut kunde danske Lars Eller mata in 4-2 i tom kasse.

– Mm, Hurricanes är ett bra lag, de spelar verkligen aggressivt över hela banan. Det här kommer bli en tuff serie, konstaterar ”Bäckis”.

– Samtidigt tycker jag vi skötte det där bra på slutet. Vi fick ingen panik, istället tog vi det lugnt och stängde matchen.

Nästa rond i serien börjar 21.00 på lördag kväll, svensk tid.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Laddar Matchlista
ARTIKELN HANDLAR OM