McDavid historisk i Edmontons knock

Publicerad 2024-06-16

Connor McDavid.

LAKE RANCHWOOD. Edmonton Oilers vägrade låta sig svepas i Stanley Cup-finalen.

Istället samlade de sig i nattens fjärde rond till en av säsongens bästa insatser och krossade Florida med rungande 8–1.

– Det var roligt att få bjuda den fantastiska publiken på en seger, men vi behöver vara precis lika bra i nästa match, säger svenske målskytten Mattias Janmark.

Följ ämnen
NHL

Florida Panthers hade flugit in både familjer och vådliga mängder champagne till Edmonton och hoppades få fira sin första Stanley Cup-titel på Rogers Arena efter en fjärde raka seger mot stjärnorna i Oilers.

Men det blev det alltså inget med.

De lyckades aldrig riktigt komma upp i samma nivå som i de tre tidigare matcherna – samtidigt som Edmonton, med kniven mot strupen och hot om ”sweep”, stod för sin hittills styvaste insats och äntligen fick utdelning på sina chanser.

Fem mål pangade de först in på Sergej Bobrovsky och sedan tre till på Anthony Stolarz, sedan han ersatt den omsusade ryssen.

”Kul att få bidra”

– Jag tycker vi spelat bra även i tidigare matcherna, men inte fått just utdelning. Det fick vi nu, säger Mattias Janmark när han talar med Viaplay efter slutsignalen.

– Vi var också vassare defensivt och minimerade misstagen. Istället stressade vi deras backar till misstag. Så måste vi fortsätta.

”Jana” gjorde själv matchens första mål, i numerärt underläge, och spelade sedan – i tandem med Mattias Ekholm – fram till det andra.

– Det var såklart kul att få bidra, men jag trivs bra i slutspelet. När man har min roll blir allting lite enklare i den här sortens matcher, menar han.

McDavid historisk

En annan som i hög grad bidrog var Connor McDavid. Han prickade äntligen in sitt första mål i finalen och bidrog dessutom med tre assist. Därmed slog han, med sammanlagt 32 assist, Wayne Gretzkys rekord för antal framspelningar i ett och samma slutspel.

– Otroligt. Jag tror de flesta sett det som att Gretzkys rekord är oslagbara, men Connor är också The Great One, säger kedjekamraten Zach Hyman.

En annan som för en gångs skull briljerade var ifrågasatte målvakten Stuart Skinner. Han stoppade 32 skott och svarade för en handfull riktigt avancerade räddningar.

Därför har det nu blivit riktig serie av finalen – och Oilers tror att de kan iscensätta en historisk vändning.

– Det var roligt att få bjuda den fantastiska publiken här i Edmonton på en seger, men vi behöver vara precis lika bra i nästa match, säger Mattias Janmark.

– Kan vi vara det finns absolut förutsättningar att vinna då också.

Gustav Forsling assisterade för övrigt till Floridas enda mål.

Florida leder finalserien mot Edmonton med 3-1. Nästa match spelas i Sunrise natten till onsdag.

Följ ämnen i artikeln