Fabian Zetterlund betalar själv att för få spela VM

Uppdaterad 2023-05-03 | Publicerad 2023-05-02

GÖTEBORG. Fabian Zetterlund är med i VM-förberedelserna trots utgående NHL-kontrakt.

Det gör att 23-åringen från Karlstad har fått betala försäkringen själv med pengar ur egen ficka.

– Det är värt det och alla står bakom mig i det beslutet, säger han.

Tre Kronor har kommunicerat att sju svenska NHL-spelare är klara för ishockey-VM som börjar nästa vecka.

Fabian Zetterlund är en åttonde NHL-svensk och som är med på andra premisser än de övriga.

Han får inleda med att försöka ta en plats via Czech Hockey Games den här veckan.

– Det är de förutsättningarna jag har fått när vi har pratat igenom situationen. Det är en chans som jag vill ta, jag är här för att spela till mig en plats och få vara med i VM, säger Fabian Zetterlund.

”Chans visa upp mig”

Spelare med utgående NHL-kontrakt brukar heller inte vara aktuella för VM eftersom de saknar försäkring.

Fabian Zetterlund har löst det genom att stå för försäkringskostnaden på egen hand.

– Vi har valt den lösningen. Det är min agent och andra personer runt mig som har hjälpt till så att vi kan fixa det själva. Vi har haft en bra dialog med landslagsledningen. San Jose Sharks har också varit med i diskussionen och står bakom det. Jag vill spela så mycket hockey som möjligt och det är en bra chans att kunna visa upp mig mer, säger Fabian Zetterlund.

Spelat med stjärnorna

Under säsongen var den högerskjutande forwarden med i trejden för Timo Meier och fick gå från New Jersey Devils till San Jose Sharks.

Det kom plötsligt efter att Fabian Zetterlund gjort succé och klubbledningen börjat prata om att det var dags att lämna hotellrummet för en permanent bostad.

New Jersey Devils inledde säsongen som en besvikelse, men efter att Fabian Zetterlund kommit in i laget blev det 13 raka segrar och han var uppe och spelade i toppformationerna med centrarna Jack Hughes och Nico Hischier.

– För att få in en spelare som Timo Meier var de tvungna att offra saker. Det var tufft till en början att komma in i ett lite sämre lag med ett annat spelsystem. San Jose Sharks säger att de har varit nöjda, vi får se vad som händer framöver, säger Fabian Zetterlund.

San Jose Sharks äger rättigheterna till honom, men ännu har det inte tagits någon kontakt om nytt kontrakt.

Debut i Tre Kronor

Det här är också första gången som Fabian Zetterlund är uttagen i Tre Kronor.

– Vi har pratat under säsongen. Det var en självklarhet för mig att ta den här chansen, det känns skitkul. Att få spela i Tre Kronor är något jag har drömt om och sett fram emot väldigt mycket. Jag skulle aldrig säga nej till landslaget, säger Fabian Zetterlund.

Klara VM-spelare är Jesper Wallstedt, Minnesota Wild, Patrik Nemeth, Arizona Coyotes, Rasmus Sandin, Washington Capitals, Jonatan Berggren, Detroit Red Wings, Alexander Nylander, Pittsburgh Penguins, Lucas Raymond, Detroit Red Wings och Jakob Silfverberg, Anaheim Ducks.

Tre Kronor samlades i Scandinavium under tisdagen och spelar i samma arena mot Schweiz i Czech Hockey Games på torsdagskvällen.

Första VM-matchen är mot Tyskland i Tammerfors på fredag i nästa vecka.

Hockey-VM 2023: Spelschema och tv-tider • Då spelar Sverige