Wennerholm: Rena hånet mot fansen

KÖLN-PARIS. Lämnar Köln för Paris och en annan verklighet.

Från hockeyfesten i Lanxess Arena till ett belägrat fort i ett land där det råder undantagstillstånd och en arena där det finns tusentals biljetter kvar till kvartsfinalerna.

Det är inte bara korkat – det är rena hånet mot alla fans.

Foto: MATS WENNERHOLM

Inga svenska eller ryska fans hade räknat med en flytt till Paris.

De har bokat in sig i Köln, de har sett fram emot att svinga en bägare i en myllrande fanzone och uppleva den fantastiska stämningen på läktarna i Lanxess Arena. Men inte förrän dagen innan får de veta var de olika lagen ska spela.

Nu blir de blåsta på kvartsfinalfesten och det måste vara ett systemfel när det händer år efter år.

Nu är jag övertygad om att både Tre Kronor och Ryssland är tillbaka i Tyskland på fredag, att svenskarna slår ut Schweiz och att ryssarna vinner mot Tjeckien.
Men den här utflykten känns helt meningslös och VM bytte ansikte redan på perrongen i Köln, då både fransk och belgisk polis (snabbtåget tar vägen över Bryssel) slog en järnring kring det svenska laget.

Det var beväpnad polis i massor även ombord på tåget, där Tre Kronors vagn var lika hårdbevakad som Fort Knox.

Hur många fransmän dyker upp?

När vi klev av vid Gare du Nord fick Tre Kronor sitta kvar medan hela tåget tömdes på alla övriga passagerare. Sedan leddes de ut i motsatt håll från perrongen och slapp gå genom stationsbyggnaden.

En enorm logistik bara för att hålla liv i en arena där hockeyfesten tog slut redan när det var klart att hemmanationen Frankrike skulle missa slutspelet.

Till vilken nytta kan man fråga sig?

Jag fick ett pressmeddelande vid midnatt när kvartsfinalerna var klara, som berättade att det fanns 6 400 biljetter kvar till den tidiga kvartsfinalen mellan Ryssland och Tjeckien.
Och att det fanns 5 400 osålda biljetter till Sverige-Schweiz senare på kvällen.

Vilka ska köpa de tomma stolarna?

De biljetter som redan är sålda har förmodligen gått till överoptimistiska fransmän och jag undrar hur många av dem som kommer att dyka upp på läktarna till de här två kvartarna.

Göra om hela proceduren

Det kan naturligtvis ändra sig, men allt pekar mot ett halvtomt AccorHotels Arena under kvartsfinalerna.

Och jag kan inte låta bli att lida med Tre Kronors Anders ”Pudding” Weiderstål och Anders ”Spindeln” Kellerstam (materialarna är de enda som har kvar gamla hederliga smeknamn numera) som fick packa ihop tonvis med material, tömma omklädningsrummet i Köln och bygga upp det på nytt i Paris.

På torsdag får de förmodligen göra om hela proceduren och flytta in i det omklädningsrum i Kölnarena 2 som står tomt just nu i väntan på svenskarnas återkomst.

Paris må låta som en dröm för de flesta och det är en underbar stad. Inte minst i maj.

Ingen utflykt till Eiffel-tornet

Men väderprognosen är lika grå som den här ofrivilliga utflykten.

Det ska regna under hela torsdagen och temperaturen ska sjunka till arton grader.

Det blir knappast några utflykter till vare sig Eiffel-tornet eller Champs de Elysee för svenskarna. Det finns inte tid för det matchdagar och paraplyer ingår inte i VM-utrustningen. Och om det gjort det får spelarna ändå knappt lämna rummen på grund av säkerhetsskäl.

När jag tog mig till AccorHotels Arena inför svenskarnas träning, fick jag gå flera hundra meter extra för att passera alla kravallstaket som är uppställda runt arenan.

Jag har full förståelse för säkerhetspådraget.

Men det finns absolut ingenting som påminner om att det pågår ett hockey-VM på gatorna utanför.

Jag spanade på varje café och varje uteservering.

Det fanns inte en hockeytröja i sikte, inga glada Tre Kronor-fans, inga skränande ryssar. Det är i och för sig inte matchdag, men i Köln syns fansen överallt även de dagar det inte spelas hockey.

Från fest till pest.

Så känns det. Och jag längtar redan tillbaka till Köln.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM