HA-basen fördömer hoten mot vaktmästare: ”Fruktansvärt”

Väsby tvingas flytta hemmamatch på nytt efter hot.
Väsby tvingas flytta hemmamatch på nytt efter hot.

Väsbys hemmaarena stängdes efter hot mot kommunala vaktmästare.

Utgångsläget är att även morgondagens möte med Kristianstad flyttas.

– Vi kan inte garantera säkerheten, säger Mats Johansson, säkerhetschef på Upplands Väsby kommun.

På grund av hot mot kommunala vaktmästare stängdes Väsbys hemmaarena Renew Arena, tidigare Vilundahallen, vilket gjorde att Väsbys hemmamatch mot Södertälje i går, onsdag, flyttades till Scaniarinken.

– Hotbild mot vaktmästare? Jag har aldrig hört någonting liknande. Det är bara sjukt, sa Väsbys sportchef Tom Tärnström till Sportbladet i går.

I morgon väntar ny hemmamatch för Väsby, men i utgångsläget är planeringen att även den matchen kommer spelas någon annanstans.

– Vi kan inte garantera säkerheten för någon än så länge, säger Mats Johansson, säkerhetschef på Upplands Väsby kommun.

– Vi har vidtagit ett antal skyddsåtgärder som jag inte vill gå in på i detalj, samtidigt ligger bollen hos polisen och som jag förstått är det högprioriterat eftersom det är så många personer som är inblandade och utsatta. 

Johansson fortsätter:

– Med anledning av det som inträffat de senaste dagarna, med början i lördags morse, har kommunen fattat beslut att stänga anläggningen tills vidare. Så vitt jag vet håller kultur- och fritidskontoret på och söker efter någon alternativ arena där matchen kan spelas i morgon.

Tiotal vaktmästare utsatta

Johansson berättar att det rör sig om fem olika fall av skadegörelse, hot och misshandel som inträffat, som varit riktade mot personalen i Vilundaparken. I nuläget utreder polisen varför personalen blivit utsatt. Johansson berättar även att det totalt rör sig om ett tiotal vaktmästare som blivit utsatta.

– Psykiskt mår ingen bra i nuläget och sedan är det några som mår sämre efter fysiska övergrepp, säger han.

Erik Ryman, hockeyallsvenskans sportchef, lider med alla inblandade parter.

– Det är helt oacceptabelt när människor hamnar under hot och blir nedslagna på sin arbetsplats. Det här måste hela samhället ta avstånd från, det här är inte okej någonstans. Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Men när anställd personal utsätts för hot… det är fruktansvärt. Man lider med Väsby Hockey, Väsby kommun och de anställda och deras anhöriga. Man måste kunna våga gå till en arbetsplats utan att vara rädd. Det är inte okej någonstans, säger Ryman.

Stöttas av hockeyallsvenskan

Ryman fortsätter:

– Det är inget hockeyrelaterat och det är det som är så tråkigt för Väsby Hockey och få det här som en stämpel på sig.

Hur stöttar ni Väsby och hur agerar ni i frågan?

– Framför allt att vara behjälpliga och försöka se om vi kan hitta ett ställe där de kan träna om inte Väsbys hall öppnar. Och sedan hitta en ersättningshall för matcher framåt. Om vi bara skulle lägga oss ner känns det kanske som att den onda sidan vinner. Vi ska stötta Väsby så mycket vi kan. 

– Väsby kommun har ett väldigt stort ansvar ihop med polisen i Väsby att få ordning på det. Sedan får vi se till att vår säkerhetsavdelning också är inblandad i det här, så att vi ser till att det finns väktare runt omkring hallen, så att det inte eskalerar och att övrig personal i Väsby Hockey blir drabbad. Det måste vi undvika. Det verkar vara väldigt oroligt.

I nuläget har polisen inte identifierat några gärningsmän.

Renew arena.
Renew arena.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!