Frölunda tar bort indianen

Uppdaterad 2020-09-18 | Publicerad 2020-09-17

Frölunda har beslutat att ta bort indianen som logotyp och i namnet.

Den här säsongen blir den däremot kvar på matchtröjorna.

”Ambitionen är att ha en ny logotyp på plats till säsongen 2021/2022”, skriver klubben.

Följ ämnen

Frölunda har beslutat att klubben byter logotyp ”men inte karaktär”.

Klubben har haft indianen som logotyp och tilläggsnamnet Indians sedan 1995.

”Att byta logotyp blir ingen lätt process och inget föreningen heller tar lätt på. Styrkan i det kommande förändringsarbetet är att föreningens varumärke, värdegrund och själ inte vilar i en symbol. Frölunda HC är så mycket mer och större än så och det ska föreningen använda sig av i processen”, skriver Frölunda.

Klubben ska tillsammans med supportrar och samarbetspartners hitta en ny väg framåt.

”Väcker känslor”

”Styrelsen inser att det här beskedet väcker känslor, men vilar samtidigt tryggt i att beslutet är en investering i framtiden”, skriver Frölunda.

Sedan bildandet 1944 har klubben haft fyra olika klubbmärken.

Frölunda kommer av praktiska och ekonomiska skäl att spela med indianen på bröstet den här säsongen.

Indianen har varit ifrågasatt länge för att vara respektlös mot den nordamerikanska urbefolkningen.

Tidigare har NFL-klubben Washington tagit bort Redskins ur ssitt klubbnamn och NHL-klubben Chicago Blackhawks har förbjudit indianutklädnad på läktarna.

”Jag, personligen, tycker att det är trist att indianen försvinner även om jag förstår beslutet. Jag hoppas att man på något sätt ändå inte viftar bort den delen av historien helt”, skriver tidigare Frölunda-spelaren Robin Figren på Twitter.

”Väntat i flera år”

Supportern Jonas Åhlström som driver sajten Sitting Bulletin välkomnar beslutet.

– Äntligen, det här har jag gått och väntat på i flera år. Att ha en indian som klubbsymbol känns malplacerat i klubben och respektlöst mot ursprungsbefolkningen i Nordamerika. Man kan inte bara ta en symbol från en annan kultur, det är också något som är taget från den nordamerikanska supporterkulturen och passar inte den svenska supporterkulturen, säger Jonas Åhlström.

Tycker du att din åsikt representerar Frölundas supportrar?

– Det är väldigt blandat, en del tycker att det är jättebra och för andra är det som att jorden har gått under. På Twitter kan folk vara jätteglada och i Facebook-grupper kan folk vara jättedeppiga, det har varit livliga diskussioner sedan Frölunda i somras gick ute med att de skulle göra en utredning.

Vad vill du se för ny klubbsymbol?

– Det är dags att göra något nytt. Jag vill samtidigt att det är något som anspelar på de gamla tidiga klubbmärkena och historien.

När det gäller sajtnamnet Sitting Bulletin har de diskuterat ett byte men inte beslutat något.

”Synd om alla barn”

Marco Viera som är ordförande i supporterklubben Goa Gubbar är av en annan åsikt.

– Jag tycker det är tragiskt och löjligt. Det är indianen som Frölunda har upplevt alla framgångar med, de skjuter sig själva i foten. Jag tycker synd om alla barnen som är supportrar, det är många som har köpt souvenirer och börjar gilla laget för indianen. Jag ser inga problem med indianen, det är bagateller. Det är nästan så att man ska börja hålla på ett nytt lag, säger Marco Viera.

Lagets kapten och trotjänare Joel Lundqvist har tidigare uttalat sig till Göteborgs-Posten om indianen.

– För mig är indian en krigare, någon som går på jakt. En hårding. Jag tycker att det varit ett passande namn att ha, säger Joel Lundqvist.

Vid hemmamatcherna I Scandinavium har också laget gjort entré i rinken genom en indian.

Indianen har anspelat på att Frölunda under de framgångsrika åren på 1960-talet kallades för ”Vilda västern” eller ”Vilda Västra Frölunda”.

Fram till 2004 gick klubben under namnet Västra Frölunda.