NHL

Bomben: Dubble Stanley Cup-mästaren kan hamna i division 1-klubben

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

Hockeyettan-klubben Boden jobbar för att landa en riktig drömvärvning. 

Dubble Stanley Cup-mästaren Oskar Sundqvist tränar redan med laget och nu hoppas både han och klubben att det även ska bli matcher för moderföreningen:

–Jag har aldrig spelat A-lagshockey med Boden, så det skulle var speciellt för mig, säger Sundqvist själv till Sportbladet.

När NHL startar upp kommande säsong är det ingen som vet, men det spekuleras i att det kan bli först efter årsskiftet. Den framskjutna NHL-säsongen gör att allt fler spelare ser sig om efter möjligheten att starta säsongen i någon annan liga.

I Sverige har SHL som bekant sagt nej till den typen av korttidskontrakt, men i lägre divisioner är det tillåtet. Allsvenskan har släppt på fritt med spelare och där är antalet snart uppe i 20 stycken som har kontrakt med en NHL-klubb. 

Nu jobbar division 1-klubben Boden med att få in en spelare som meritmässigt slår ut allt annat som tidigare har presenterats. 

Det handlar om 26-årige Oskar Sundqvist som har just Boden som moderklubb. Han flyttade till Skellefteå AIK under junioråren och var med och vann dubbla SM-guld med Skellefteå innan han flyttade över till Nordamerika. Där har den högerfattade forwarden spelat drygt 200 NHL-matcher och vunnit dubbla Stanley Cup-titlar med först Pittsburgh och sedan St Louis.

Oskar Sundqvist under Stanley Cup-paraden 2019.
Oskar Sundqvist under Stanley Cup-paraden 2019.

Nu kan det alltså bli spel i Hockeyettan:

– Jag har bokat in ett möte med Oskar till veckan, vi ska käka lunch och snacka lite om var han står, berättar Joakim Svensson , marknadsansvarig och även med i klubbens sportgrupp.

Kontraktet värt 75 miljoner kronor

Sundqvist tränar just nu med Boden, och klubben jobbar för att hitta en lösning för att han även ska kunna spela matcher. Det finns dock två frågor att lösa. Först måste St Louis ge sitt tillstånd och sedan måste försäkringsfrågan lösas.

– Det skulle vara en rolig grej, jag är från Boden men har aldrig spelat A-lagshockey för min moderklubb. Samtidigt är det mycket som ska stämma in och St Louis har sista ordet. Sedan även den ekonomiska delen, jag skulle aldrig spela om det sätter Boden i en dålig sits ekonomiskt sett, säger Sundqvist.

Men det lockar att spela för Boden?

– Ja, men det är så. Det skulle var speciellt för mig. Vi får se vad som händer framöver.

– Vi får se var St Louis står i det här men klart vi ska ställa frågan. Oskar är en jättefin kille och en otrolig idrottsman. Bara att han är med på våra träningar skapar en jättebra nivå, säger Joakim Svensson.

Oskar Sundqvist i St Louis Blues.

Oskar Sundqvists lönetaksträff är med dagens dollarkurs cirka 25 miljoner svenska kronor per säsong och han har kontrakt i ytterligare tre år. 

Hur mycket skulle det kosta? 

– Vi har egentligen inte hunnit undersöka det än, vet bara att det är kopplat till hans lön. Han har en ansenlig lön och jag har på omvägar hört siffror från andra klubbar som har betalat runt 250 000 kronor i försäkring för den tid de ska vara här, säger Joakim Svensson. 

Jag misstänker att den ekonomiska biten i så fall handlar om en extern lösning?

– Precis. Vi har jättefint stöd från våra sponsorer och sitter det i överkomliga pengar är jag övertygad om att jag inte behöver ringa så speciellt många samtal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Tio frågetecken och tio utropstecken i Hockeyettan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Oskar Sundqvist

Bodens HF

Ishockey