Tidigare hockeytalangen död i corona – 29 år gammal

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Tyler Amburgey (t.h.) under en juniorlandslagsmatch mot Sverige 2008.
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Tyler Amburgey (t.h.) under en juniorlandslagsmatch mot Sverige 2008.

Tidigare amerikanske juniorlandslagsmannen Tyler Amburgey är död.

29 år gammal har han gått bort efter att ha varit sjuk i coronaviruset.

– Hockeyn betydde allt för honom, när han fick ett nytt par skridskor var han som ett barn på julafton, säger frun Aimee Eigenberger till New York Times.

Tyler Amburgey spelade U17-VM för USA 2008, där det blev finalförlust mot Kanada.

I den amerikanska landslagsdressen var han lagkamrat med blivande NHL-stjärnor som Cam Fowler och Kyle Palmieri, som skridskoskicklig back hade han flera proffssäsonger.

Fram till sin död i covid-19 var Tyler Amburgey tränare för ungdomslag i födelsestaten i Texas, han var också stor supporter till klara Stanley Cup-finalisten Dallas Stars.

Ungdomshockeyn drabbad

Frun Aimee Eigenberger berättar för den amerikanska tidningen att Tyler Amburgey fick sin vanliga sommarförkylning efter att växlat mellan Texas-hettan utomhus och kylan i ishallarna när han tränade två ungdomslag.

I augusti började han sedan få andra symtom som muskelvärk, illamående och huvudvärk.

Efter den tragiska bortgången den 29 augusti upptäcktes att han hade varit drabbad av coronaviruset.

Över 30 fall av pandemin har upptäckts relaterad till ungdomshockeyn i norra Texas i slutet av augusti och i början av september.

Stort Texas-hjärta

Tyler Amburgey började spela hockey vid sju års ålder i Dallas, han var åtta år när Dallas Stars vann sin enda Stanley Cup 1999.

Aimee Eigenberger var cheerleader för hans tidigare klubb Dubuque Fighting Saints, han hade en tröja med Dallas Stars-legendaren Mike Modano på sig när de träffades första gången.

– Tyler Amburgey var en riktig rinkråtta. Han älskade att vara på isen och tillsammans med de andra spelarna, säger Dan Wildfong som coachade honom i Fort Worth Brahmas.

Donerar hjärnan efter problem

Under ishockeykarriären tvingades Tyler Amburgey till fem höftoperationer.

Han drabbades också av flera hjärnskakningar och hade på senare tid fått minnesproblem.

Enligt hans egen önskan så donerades hans hjärna till CTE-forskningen (chronic traumatic encephalopathy) för att se om han led av kroniska besvär efter sin hockeykarriär.

Publicerad:

LÄS VIDARE