Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Bäst i premiären – fansen

HOCKEY

JÖNKÖPING. Bäst i premiären mellan HV71 och Djurgården?

Publiken.

Det var som att vara tillbaka i SM-final sju i våras.

Då var ändå den här premiären överraskande underhållande och fartfylld.

Men publiken i Jönköping är svårslagen.

Den håller världsklass.

Trots att sommaren var tillbaka utanför Kinnarps Arena och solen gassade när jag klev in i kylan, hindrade det inte att 6 607 åskådare kom till den här tidiga eftermiddagsmatchen. Inte knökfullt, men näst intill. Den lät i alla fall som det var utsålt.

Frågan är hur lång den här säsongen blir för publiken i Jönköping.

Förra året höll den på ända till den 29 april och de hoppas de flesta att den gör den här vintern också.

Succé för nyförvärven

Nu vann HV71 premiären hemma mot Djurgården med 4–2 och två av de tyngsta nyförvärven, Sebastian Wännström från Rögle och Pierre Engvall från Mora, fick göra mål direkt. Engvalls backhand till viktiga 2–1 höll Sudden-klass och det är högsta möjliga betyg i sammanhanget. Dessutom fick Isac Brännström göra sitt första SHL-mål.

HV71 behövde verkligen den här starten efter en försäsong som varit bedrövlig och bara gett två segrar av sju möjliga. Och båda trepoängarna har kommit mot danska blåbäret Esbjerg i CHL.

Även om inte jag tror att HV71 kommer att försvara sitt guld, så har de ett lag som kan växa. Precis som de gjorde förra säsongen.

Men då krävs att alla tar ett kliv, att nyckelspelarna håller sig friska och att de unga spelarna får ungefär samma utveckling som backen Andreas Borgman och forwarden Lias Andersson hade i fjol.

Men visst kan Mattias Tedenby, Victor Ejdsell och Sebastian Wännström växa till en ny succékedja, den som sprack när Tedenbys gamla radarkompisar Filip Sandberg och Lias Andersson försvann efter guldet. Ejdsells smekande pass och Sebastian Wännströms direktskott till HV:s 1–0 i power play skvallrar om det.

Chansade i slutet

Djurgården, då?

Ja, de kvitterade två gånger, men båda gångerna släppte de till så snabba baklängesmål att de aldrig hann utnyttja den energi som målen gav.

Jag hade inte protesterat om de fått åka hem med en poäng, men sett över sextio minuter var HV71 det bättre laget. Tränaren Robert Olsson erkände också det utan att blinka och var inte alls nöjd med sitt lag.

Nu chansade han i slutet, då han plockade ut Jocke Eriksson ur målet i jakten på ännu en kvittering, då Djurgården fick spela fem mot fyra.

Och även efter Anton Bengtssons prickskytte och 4-2 från egen zon, så fortsatte han med kassen tom matchen ut. Det gillar jag.

Eriksson en tillgång

Målvakten Jocke Eriksson kommer definitivt att bli en tillgång, även om han var lite svag vid HV71:s 3-2, då han släppte en retur rakt i gapet på HV:s Isac Brännström.

Nyförvärvet René Bourqe är inköpt för att göra mål, men det blev inga den här dagen.

Nu fick han två lägen, varav en jättechans att ge Djurgården ledningen direkt efter lagets kvittering till 1-1.

Hade han gjort mål där hade det här kunnat sluta annorlunda.

Djurgården gjorde även matchens snyggaste mål, då de förvandlade ett tre mot två-läge till ett mönsteranfall. Lukas Vejdemo tog in pucken centralt i anfallzon, skickade ut den till Axel Jonsson-Fjällby till vänster som direktpassade Jonathan Davidsson på andra kanten. Han sköt hårt och lågt och pricksäkert vid Linus Söderströms högra stolpe.

Ett riktigt snyggt hockeymål.

Kommer bli bättre

Samtidigt märktes det att det var en premiär. Båda lagen kommer att bli bättre när matchvanan, tajmingen och skärpan kommer.

Men trots det var det en härlig hockeyunderhållning för att vara så tidigt på säsongen.

Men som sagt.

Det var publiken som var matchens verkliga lirare.

Och jag ska inte bara hylla HV-publiken. Att det kommer över 11 000 för att se Frölunda mot mykomlingen Mora, samtidigt som det spelas två allsvenska fotbollsmatcher i stan - det händer bara i Göteborg.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Av: 

Mats Wennerholm

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2017/2018

SHL Svenska hockeyligan

HV71

Djurgårdens IF Ishockey

Pierre Engvall

Victor Ejdsell

Mattias Tedenby