Frölunda ratar superscouten

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
HOCKEY

Frölunda väljer att bryta med superscouten Håkan Andersson, 52.

Han blev inte ens nominerad till omval i styrelsen.

– Jag hade gärna velat fortsätta. Varit en rolig resa och jag har lärt mig mycket och tycker samarbetet fungerat mycket bra, säger Håkan Andersson.

År 2012.

Frölunda har några sportsligt mörka år bakom sig och resultaten har inte visat sig. Andra satsningar som exempelvis Frölunda Hockeyakademi med flaggskeppet Frölundaborg har varit lyckosamma, men på isen gick det sämre med missat slutspel eller ut i kvartsfinalen som facit.

På årsmötet 29 augusti blir Detroits scout Håkan Andersson invald i styrelsen och en ny era startar.

Tränaren Roger Rönnberg anställs och styrelsen väljer en långsiktig satsning.

En lyckad sådan och sedan 2012 har Frölunda slutat 6:a, 2:a, 2:a, 2:a, 3:a och 1:a i SHLs grundserie. Kikar vi i pokal-skåpet så har det fyllts på med två CHL-titlar och ett SM-guld.

På senaste årsmötet, 21 augusti, blev inte Andersson omvald.

Draftade Zetterberg

– Jag är oerhört tacksam över vad Håkan gjort för oss. Han var en bra värvning och han har tillfört mycket till styrelsen och till klubben, säger ordförande Mats Grauers.

Även Andersson har varit nöjd med samarbetet, som var lite banbrytande när det startade 2012. Han har arbetat för Detroit Redwings sedan 1990 och 2008 utsågs han till en av de 100 mäktigaste personerna inom nordamerikansk ishockey av den anrika ishockeymagasinet The Hockey News. På meritlistan finns fyra Stanley Cup och smarta draftval som Henrik Zetterberg, Pavel Datsyuk och Niklas Kronwall.

”Har varit roliga år”

– Det ligger ingen konflikt i det här. Valberedningen ville förnya, efter några år av oförändrad styrelse, och sedan var det på tiden att vi fick in en kvinna i styrelsen. Tror även att det varit tufft för Håkan att bo i Stockholm, och vara verksam i vår styrelse i Göteborg. Det har också funnits tillfällen när hans arbetsgivare, Detroit, skickat ut honom på uppdrag samtidigt som vi haft styrelsemöte, säger Grauers.

Håkan Andersson uppger att han gärna fortsatt i Frölunda och hade inga som helst tankar på att sluta i styrelsen.

– Jag fick ett samtal från valberedningen att jag inte skulle bli nominerad till omval. Bara att gå vidare. Inget jag kan göra åt det. Har varit roliga år och jag har lärt mig mycket om styrelsearbete samtidigt som Frölunda fått tillgång till min kunskap och erfarenhet i hockeyvärlden, säger Håkan Andersson.

På årsmötet invaldes Stefan Hansson och Sofia Appelgren till Frölundas styrelsen. Håkan Andersson var en av de två ledamöterna som fick kliva av.

ARTIKELN HANDLAR OM