Alsenfelt hyllar sjuke Oliver, 13, på masken

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

MALMÖ. Seger mot serieledaren, men den här kvällen betydde även annat för Malmö Redhawks.

Assisterande tränaren Jesper Mattssons son Oliver har en ovanlig form av leukemi och klubben har startat en kampanj för att lyfta frågan.

– Nu spelar jag alla mina matcher för Oliver. Han är med på masken, säger Oscar Alsenfelt 3–2-vinsten mot Färjestad.

Foto: BILDBYRÅN
Jesper Mattsson.

Malmös assisterande tränare Jesper Mattsson har tagit en timeout från jobbet för att kunna vara med mer sin 13-årige son Oliver som lider av en ovanlig form av leukemi.

Sjukdomen, aplastisk anemi, gör att Oliver inte har någon fungerande benmärg. Redhawks har tillsammans med Tobiasregistret (registret för svenska givare av blodstamsceller) startat kampanjen ”Kampen för livet” för att sprida kunskap om registret och hur man blir givare.

I samband med torsdagens seger hemma mot Färjestad, som Frederik Storm avgjorde i förlängningen, lanserades kampanjen.

”Jag lider med Jeppe”

Malmömålvakten Oscar Alsenfelt har en bild av Oliver Mattsson på sin mask och han tycker inte att matchen betyder mer än andra.

– Jag tycker inte det. Man kan stå här och säga att man gör det ena och andra. Men till syvende och sist handlar det bara om att Oliver ska bli frisk, säger Oscar Alsenfelt.

Han fortsätter:

– Det är svårt att hjälpa lite för det betyder inget. Nu spelar jag alla mina matcher för Oliver. Han är med på masken. Jag lider med Jeppe. Det här är bara en av många matcher. Det känns som att det är större än det här.

Oliver har tillsammans med sin bror varit med mycket i Redhawks omklädningsrum de senaste åren.

– De är nyfikna och frågar mycket. De gillar målvakter även om de är utespelare. De är skitgoa killar som springer här emellanåt.

När tog du beslutet att att ha Oliver på masken?

– Jag tog det rätt tidigt. Jeppe gör ett fantastiskt jobb som pappa och har skapat ett Instagramkonto som ger Oliver lite glädje på dagarna. Precis i början när han frågade om man ville vara med i en video slog det mig att jag har nästan letat efter att ha nåt med mer betydelse på masken. Man har den här positionen nu där många följer en och tycker att masken är intressant. Jag frågade Jeppe om han trodde att Oliver skulle bli glad för det. Sen började vi prata om Tobiasregistret och det blev två flugor i en smäll.

”Kan med enkla medel rädda liv”

Alsenfelt säger att han knappt visste något om Tobiasregistret tidigare. Nu brinner han för att sprida kunskap om det.

– Det finns många sjukdomar där det behövs stamceller och blodplättar. Det registret kan med så enkla medel rädda liv. Det är för mig ett underbetyg till Sverige att man inte vet mer om det. Det är så enkelt att gå med.

Det betyder nånting att ha Oliver på masken?

– Förhoppningsvis betyder det nåt för honom. Det är inte så viktigt vad det betyder för mig. Förhoppningsvis kan han bli lite bättre. Han älskar hockey och Malmö Redhakws och känner kanske att han är lite närmare. Det blir kanske lite roligare för honom.

ARTIKELN HANDLAR OM