Sjuka ryska propagandan: ”Finland vann tack vare Ryssland”

Rysk media fortsätter att bedriva propaganda i samband med ishockey-VM.

Flera stora sajter rapporterar att Finland vann över USA tack vare Ryssland.

De förmedlar att ingen i världen bryr sig om världsmästerskapet när Ryssland inte är med.

Internationella ishockeyförbundet IIHF har uteslutit Ryssland från ishockey-VM efter landets invasion av Ukraina.

Ryssland svarade bland annat med att anordna en egen turnering mot juniorlandslaget och Belarus där de firade med en stor pokal på isen.

”Schack matt, IIHF! Ryssland har isolerats men vinner fortfarande på den internationella arenan”, skrev ryska Championat.

Kallar spelarna ex-ryssar

De verkar ändå sakna att vara med på VM i Finland. Ishockey är favoritsport hos presidenten Vladimir Putin och många ryska medborgare.

Ryska medier vill ge Ryssland äran för Finlands 4–1-seger mot USA när de stämplar finländska spelare som ”ex-ryssarna”, det handlar om Sakari Manninen som gjorde ett mål och två assist, Mikko Lehtonen som gjorde ett mål och en assist och Teemu Hartikainen som gjorde en assist.

”Finländarna borde tacka Ryssland för att ha besegrat USA", skriver Championat.

Sakari Manninen och Teemu Hartikainen spelade i Salavat Yulaev Ufa och Mikko Lehtonen i Sankt Petersburg i KHL den här säsongen.

”Ett grandiost fiasko”

Andra rubriker har varit: ”Tjeckien har redan börjat prata om medaljer, betyder det något för dem utan Ryssland?” och ”Det är svårt att tjäna pengar utan ryska landslaget, VM i Finland är ett grandiost fiasko”.

Det kanske är läge för Örebro-Kuriren att ha rubriken ”Finland vann mot USA tack vare Örebro”, efter att nyckelspelarna Sakari Manninen, Marko Anttila och Jere Sallinen haft förflutet i klubben.

Mikko Lehtonen hade också stor del i HV71:s SM-guld 2017.

Even a prominent Russian journalist reacts to the way Russian media reports on the WC in Finland: "The headlines a… https://t.co/qNHxSyWJg8
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln