Uppgifter till Sportbladet: Joakim Fagervall kan sparkas

Joakim Fagervall är nästa tränare som ska få sparken i SHL, tycker Sportbladets krönikör Mats Wennerholm.

Sportbladet kan avslöja att det också är ett alternativ som Malmö tittar på och att styrelsen är inblandad.

– Det ligger inte i mina händer, jag måste lägga min energi på annat, säger Joakim Fagervall.

Storsatsande Malmö åkte på sin fjärde raka förlust och har bara en seger på de åtta senaste matcherna.

Den långa pågående bortaturnén har inletts med 4–0-förlust mot Luleå och 3–0-förlust mot Djurgården.

Malmö har blivit nollade i de två senaste matcherna och ramlat ner på tolfteplatsen i tabellen, med tre poäng före och en match mindre än Timrå under kvalstrecket.

Riskerar få sparken

Enligt källor till Sportbladet pågår diskussioner inom Malmö om bland annat tränarsituationen och om Joakim Fagervall ska få vara kvar på positionen, enligt uppgifterna är styrelsen inblandad.

Så sent som den 10 november förlängde Joakim Fagervall det tidigare tvåårskontraktet över även nästa säsong.

– Jag vill aldrig kommentera några frågor om att behålla jobbet. Jag har lika mycket energi kvar som innan säsongen, mitt fokus ligger på att vända det här läget, säger Joakim Fagervall.

”I ett stålbad”

Det är påtagligt på isen hur frustretat och krampaktigt det är i laget i den här situationen.

– Vi har ett otroligt bra hockeylag och vi ligger i en position som ingen av oss självklart hade förväntat oss eller vill vara i. Det gör det till ett spänt läge och det finns olika anledningar till det. Vi har spelare som borde producera som inte har producerat och det finns ett lag som borde vinna men vi vinner inte. Det är otroligt tufft, det är som att vi har varit på järnverket i Luleå och badat i stål, vi är precis i ett stålbad just nu, säger Joakim Fagervall.

Joakim Fagervall riskerar att sparkas, enligt uppgifter till Sportbladet
Joakim Fagervall riskerar att sparkas, enligt uppgifter till Sportbladet

Åkte till krismöte

Patrik Sylvegård åkte tåg ensam från Malmö till Stockholm under måndagen för att ha möte med laget.

– Det var ett bra snack med spelarna, men jag vill ge dem energi och inte sparka mer på de som redan ligger ner. Det är alltid samma sak i svensk idrott att det blir snack om att sparka tränaren i sådana här situationer. Både tränaren och jag som sportchef har ansvar i den här situationen. Vi är inte alls nära den prestation vi vill ha och nu gäller det att göra rätt saker, jag tror på Joakim Fagervall och stöttar honom, säger Patrik Sylvegård.

”Riktigt pinsamt”

Emil Sylvegård är en av spelarna som inte har levt upp till förväntningarna och har gjort tre mål på 23 matcher.

– Jag är sur och besviken, vi måste börja vinna hockeymatcher. Det är frustration och tveksamheter, det bidrar till att vi är där vi är i dag. Det händer för lite. Det är jäkligt surt nu och vi måste vända på det nu, vi kan inte bara vänta för att vi har ett bra lag. Vi är ett bottenlag nu och med det laget vi har så är det katastrof. Vi skulle vara med och slåss i toppen, men är med och slåss i botten. Det är riktigt pinsamt, jag skäms om jag ska vara ärlig, säger Emil Sylvegård.

Marcus Sörensen och Emil Sylvegård.
Marcus Sörensen och Emil Sylvegård.

”Alla för en”

Under söndagen hade alltså laget ett möte i Stockholm där de snackade ut och rensade luften.

– Min far kom hit och hade ett snack där han sa till oss på skarpen och poängterade att vi här för en anledning, med det var också peppande för man kan inte skälla sig ur en sådan här situation. Vi måste släppa lös och släppa handbromsen och köra mer, inte bara några av spelarna. Det behövs energi och glädje, man kan inte bara vara tjurig och kriga. Vi pratade verkligen igenom det tillsammans och bestämde oss. Vi var alla överens om att vi kör som ett lag nu, en för alla och alla för en. Det som har varit har varit, vi kan inte påverka det. Men nu står vi här igen, säger Emil Sylvegård.

Den viktiga roadtripen inleddes med två mållösa matcher framåt, nu fortsätter den till Timrå och Skellefteå på torsdag och lördag.

Det blir kvalstreckdramatik mot Timrå på torsdagskvällen, som ligger tre poäng efter med en match mindre spelad under kvalstrecket.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!