”Jag måste läka ihop och bli stark igen”

Förre guldtränaren berättar om depressionen och skilsmässan: Jag har varit under isen

Foto: Erik Simander/Bildbyrån
HOCKEY

Tommy Jonsson har medvetet hållit sig borta från ishockeyn sedan avskedet från Björklöven i september.

Nu berättar 45-åringen att han anlitat professionell hjälp efter att ha drabbats av en depression.

– Det är inte något jag hymlar om, säger tränaren till Hockeysverige.se.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Tommy Jonsson i Björklöven.

2012 stod Tommy Jonsson på toppen av svensk hockey efter SM-guldet med Brynäs. Nu har 45-åringen förmodligen varit på botten och vänt.

– Nu pratar jag för mig själv. Ena stunden går jag och vinner SM-guld. Andra stunden får jag sparken två gånger inom två år. För min del då det gäller sparken från framför allt Björklöven men även Brynäs så tog det jäkligt hårt på mig. Jag har varit väldigt nere, under isen, tvivlat och varit tveksam till mig själv och min förmåga. Man ifrågasätter sig själv och självkänslan får sig en törn. Det har varit en tuff resa för mig fram till nu. Inget ont som inte har något gott med sig. Jag har fått hantera det på mitt sätt och tid till att jobba med mig själv under en längre tid eftersom jag fick gå så pass tidigt ifrån Björklöven, säger Jonsson.

”Har haft personliga problem”

För Hockeysverige.se berättar nu Jonsson om tiden efter avskedet från Björklöven i september. En smäll som försvårades ytterligare när även livet utanför hockeyn vändes upp och ner.

– Jag har haft personliga problem då jag har gått igenom en skilsmässa mitt i alltihop. Som jag sa så har jag fått tid att jobba med mig själv och jag går i terapi, vilket inte heller är något jag hymlar om. I stället ser jag det som det goda som det onda förde med sig. Jag har aldrig någonsin stannat upp utan bara kört på i ullstrumporna och aldrig reflekterat över någonting. Det har jag fått tid till att göra nu och det kanske för något gott med sig det också.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Jonsson under firandet med Brynäs efter SM-guldet 2012.

”Vill inte göra någonting nu”

Tommy Jonsson beskriver hur han medvetet hållit sig borta från hockeyn för att kunna starta om. Nu börjar 45-åringen dock bli sugen på en comeback.
– Jag vill inte göra någonting nu för jag tror att det är vad som är bäst för mig själv också så jag riktigt kan läka ihop och bli riktigt starkt igen. Fram emot våren har jag som målsättning att hålla på med ishockeyn i någon form. Det kittlar lite extra nu när det börjar hända saker i slutet av säsongen (skratt). Dessutom har jag inte tittat på så mycket hockey tidigare som jag kunnat göra nu. Jag har ju inte heller haft tid för det förut.