”Löjligt att behöva lägga pengar på det här”

LHC-tränaren upprörd efter åtalet mot Jakob Lilja

HOCKEY

LINKÖPING. Jakob Lilja uttalade sig inte till media efter dagens träning.

Det gjorde däremot LHC-tränaren Dan Tangnes, och han är märkbart irriterad över att 23-åringen åtalas.

– Löjligt. Jag blir frustrerad som skattebetalare att behöva lägga pengar på det här, säger Tangnes.

I morse kom beskedet att Jakob Lilja, 23, åtalas för misshandel efter att ha slagit klubban i nacken på Jens Olsson i mars 2015 – ett besked som förvånade LHC.

– Överraskade att det går vidare. Vi förstår att samhället måste sätta en gräns, men jag och många andra tycker att det här är betydligt under en sådan gräns. Han har redan fått en hård bestraffning, med böter och avstängning, säger klubbdirektören Anders Mäki.

– Det här poppar upp med jämna mellanrum, och nu dras det upp igen. På det sättet är det någon form av kontinuerlig bestraffning på Jakob som inte heller känns okej, säger Mäki.

”Klart det påverkar honom”

Lilja var med på förmiddagens träning, men lämnade inga kommentarer till media. En som däremot stannade till var tränaren Dan Tangnes, och han var märkbart irriterad.

– Man har ältat den här historien i två år. Han har redan straffats, dels genom hockeyns regelverk och dels i media. Hade det varit en vanlig misshandelsmisstänkt hade han inte hängts ut under två års tid, säger Tangnes.

– Jag tycker det är löjligt. Jag blir frustrerad som skattebetalare att behöva lägga pengar på det. Jag trodde åklagarmyndigheten i Malmö hade viktigare frågor att ta tag i än att ägna tid och skatteresurser på en sådan här fråga, där personen redan har fått sitt straff, men det är min personliga åsikt. Men de borde ha andra fall att prioritera, säger LHC-tränaren.

Hur stöttar ni Lilja i det här?

– Vi har stöttat honom sedan han kom hit, men det klart att det här påverkar honom som människa, men vår syn på Jakob som person ändras inte på grund av det här, säger Tangnes.

Lilja själv gör ett kort uttalande på LHC:s hemsida och kommer därefter inte prata mer:

– Jag tycker förstås att det är beklagligt att ärendet går vidare men i övrigt har jag inga kommentarer med hänsyn till den kommande processen.