Supertalangen stoppas från junior-VM – av sitt NHL-lag: ”Det är konstigt”

Publicerad:
Uppdaterad:

Supertalangen Nicklas Bergfors, 18, stoppas från junior-VM.

Anledningen är att New Jersey Devils har funderingar på att använda Bergfors i NHL.

– Man är inte förvånad. Inte första gången NHL-klubbarna gör så här, säger Småkronornas förbundskapten, Torgny Bendelin.

Nicklas rankas som en av de allra största talangarna inom svensk hockey. Han valde inför den här säsongen att åka till Nordamerika för att spela juniorhockey i St. John’s Fog Devils. Men Bergfors imponerade stort på New Jersey Devils försäsongsläger. I stället för juniorhockey ville Devils att Bergfors skulle spela i Albany i farmarligan AHL.

Med facit i hand kan man konstatera att Bergfors håller i farmarligan, trots att han är AHL:s yngsta spelare. 12 poäng på 21 matcher är bra för en rookie.

Toppforward

Småkronornas förbundskapten Torgny Bendelin hade gärna sett Nicklas Bergfors i JVM.

– Ja, det hade jag. Han hade blivit en av mina toppforwards, säger Bendelin.

Men nu får han troligtvis klara sig utan Bergfors. New Jersey har inte gett klartecken till deltagande.

– Det stämmer. Vi räknar därmed inte med Bergfors i JVM. Det är givetvis synd, men vi får ihop ett bra lag ändå. Och kommer Bergfors blir det en rolig bonus, säger Bendelin.

Plocka upp honom

Anledningen till New Jerseys ställningstagande är att de ser Bergfors som en potentiell NHL-spelare. Devils har funderingar på att plocka upp honom till NHL.

– Devils anser att det är bättre för Bergfors att spela någon minut i NHL än att spela junior-VM. Jag tycker det är konstigt. För en 18-åring är junior-VM i Kanada det största man kan vara med om, säger Bendelin.

I dag samlas en 28-mannatrupp i Leksand för ett träningsläger. Fem man ska bort innan den slutgiltiga truppen presenteras.

Enligt många är årets upplaga av Småkronorna den bästa på länge och laget kan gå långt i JVM.

Tomas Ros

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL