”Ryska tjejer är de bästa”

HOCKEY

Exklusiv intervju med ryske superstjärnan Alexander Ovechkin om patriotismen, shoppandet, NHL-succén, Foppa och Tre Kronor

Foto: Alexander Ovechkin är redan en av världens bästa hockeyspelare. 106 poäng debutsäsongen i NHL talar sitt tydliga språk och nästa månad kan han bli vald till säsongens bäste nykomling. "Jag kommer att vara mer laddad än någonsin", säger Ovechkin om nästa säsong.oto: MATS STRAND

JURMALA

Henrik Zetterberg - sedan tar det stopp.

Alexander Ovechkin kan inte namnge fler spelare i den svenska VM-truppen.

- Men Sverige har ett bra lag, trots att spelarna kanske inte är så kända. De är en av de tre största VM-favoriterna med Kanada och vårt lag, säger den ryske super-rookien i en exklusiv intervju för Sportbladet.

Sportbladet träffar Alexander Ovechkin, 20, utanför Rysslands spelarhotell Lielupe i semesterorten Jurmala. Han är sju minuter sen till den avtalade tiden och ber om ursäkt samtidigt som han ler.

Han är klädd, som de flesta andra ryska hockeyspelare, i träningsoverall och är något orakad.

Många ryska NHL-spelare har tackat nej till VM 2006. Och sedan har ryska ishockeyförbundet tackat nej till stjärnor som exempelvis Ilya Kovalchuk.

Det blåser nya ryska hockeyvindar - ungdomliga Ovechkin-vindar från öst.

"Stolt över mitt land"

- Jag skulle aldrig kunna tacka nej till Ryssland. Jag är stolt över mitt land och det är det finaste jag vet att spela i Ryssland. Jag hade kanske skäl att tacka nej till VM på grund av den långa säsongen jag har bakom mig. Men jag har så mycket energi i mig. Jag skulle kunna spela hockey året runt, säger 20-åringen som numera har Washington som hemadress.

När vi går ned mot stranden berättar han att han brukade åka till Lettland och de lettiska badstränderna med familjen när han var liten.

- Ja, det är verkligen vackert här. Stränderna, husen och speciellt flickorna. De är riktigt vackra. Men de ryska tjejerna är bättre och får jag välja mellan amerikanska, lettiska och ryska tjejer blir det en ryska. Jag ska ta med mig en rysk tjej som sällskap på NHL:s gala i juni.

Ovechkin är nominerad till priset årets spelare, den varianten som utses av spelarna, samt årets rookie.

Uppgifter i Kanada säger att det blir Ovechkin som utses till årets rookie.

- Ja, har väl hört det där. Men Sidney Crosby är kanadensare, det är nog en fördel. Vi får se. Jag tror inget förrän jag hör mitt namn på galan.

Han är fortfarande pojkaktig och öppen. Alexander säger saker som han definitivt inte gör om tio år.

Då har han formats av NHL, livet som superstjärna och troligtvis blivit ganska försiktig med vad han säger.

Favoriten: märkesjeans

Nu pratar han bland annat om hans dyra vanor som att han köper Dolce Gabbana-jeans var han än är.

- Oj, ni vill inte veta hur mycket jag köper jeans för per månad. Jag har nog 13-14 par Dolce Gabbana. Jag köper dem överallt, Ryssland, Italien och USA. Jag verkligen älskar dem.

När vi står vid Östersjöns strand och tittar ut mot horisonten och mot Sverige kommer vi in på Tre Kronor. Och han får frågan hur många han känner till i den svenska VM-truppen.

- Zetterberg.

Sedan tar det stopp.

Ingen mer?

- Nej, sorry.

Han tittar ned lite i sanden, sparkar lite med gympaskorna och ser ut att skämmas lite. Han mötte Tre Kronor så sent som förra helgen i Globen. Men inget namn fastnade i minnet. Men samtidigt ser han aldrig ryggen på motståndarna - den är ju oftast motståndarna som får se Ovechkins namn svischa förbi på ett nästan förnedrande sätt.

"Foppa är en kämpe"

- Fast det spelar ingen roll att många svenskar tackat nej till VM och att laget kanske inte är så namnkunnigt. Ni har ett bra lag ändå och har många bra spelare i Europa också.

- Jag tycker det finns tre topplag i VM - Kanada, Sverige och Ryssland. De är favoriter till att vinna.

I går läste han på nätet om Peter Forsberg och den svåra operation som Peter ska genomgå.

- Ni svenskar borde vara stolta över Peter. Han är en sådan otrolig kämpe. Och tänk att han spelat i slutspelet med den där fotskadan. Hoppas att han orkar komma tillbaka en gång till. Jag ser upp till honom och skulle vilja ha mycket av den hockeykunskap han har. Speciellt sättet han håller i pucken på.

Om Peter Forsberg var de tio senaste årens europeiska stjärna i NHL kommer Alexander Ovechkin troligtvis bli det kommande årtiondets.

Med ett fartfyllt spel och en skön utstrålning på isen går han hem hos de flesta, ung som gammal, tjej som kille.

Och om man trodde att ryssens 106 NHL-poäng i vinter var en toppnotering så har i alla fall Alexander själv andra planer.

- Ja, jag ska bli bättre nästa säsong. Efter VM ska jag ta ledigt två månader och inte bry mig om hockey. Jag ska vara i Moskva och även åka på semester till Cypern och Italien. I augusti kör jag igång igen. Då kommer jag vara mer laddad än någonsin.

Sportbladet tackar för intervjun och Alexander Ovechkin hoppar in i en vit BMW vid hotellet. Han verkar inte alltför nöjd med hans chefers val av placering av spelarhotell. En slumrande badort är inte synonymt med Ovechkin. Där ska det vara puls, fart och händelser hela tiden.

Kanske är det därför han väljer att åka in till Riga på kvällarna.

Det här visste ni inte om Ovechkin

Tomas Ros