Tre svenskar spås gå i första rundan

HOCKEY

Bäckström högst rankade europé

Tre svenskar kommer att draftas i den första rundan när den årliga NHL-draften genomförs i Vancouver på Midsommardagen.

Det tror den ansedda scoutingbyrån Red Line Report, som har tittat i kristallkulan inför årets draft.

Brynäs jättetalang Nicklas Bäckström tippas gå som nummer fem i draften och hamna i Boston Bruins.

Foto: Tidigt val. Brynäs jättetalang Nicklas Bäckström väntas gå som nummer fem i draften och hamna i Boston.

Det är scouten Kyle Woodlief med många år i branschen som rankat toppnamnen i årets draft och jämfört med spelarna med de olika lagens behov. Utifrån det har han gjort en lista över hur han tror att den första rundan kommer att se ut.

Jättetalangen Nicklas Bäckström har gått från klarhet till klarhet under året och förväntas nu bli den första europé som tingas i draften.

Woodlief tror att Bäckström går som nummer fem och hamnar hos Boston Bruins.

”Boston behöver en ung offensiv talang sedan man tradat i väg Joe Thornton och Sergej Samsonov och Bäckström är en playmaker som skulle passa ihop med Bergeron och Boyes. Han kan vara redo att komma över och spela redan till kommande säsong och vara en stor del i uppbyggnaden av ett nytt Bruins”, skriver Woodlief.

Västeråskillar högt rankade

Om Woodlief får rätt i sina spekulationer kommer Västeråsforwarden Patrik Berglund att väljas som nummer 17 av Minnesota Wild. Berglund ses som en stor forward med offensiva kvalitéer.

Ottawa väljer som nummer 28 i årets draft och förväntas den talangfulle backen Dennis Persson som den här säsongen spelat i Västerås, men som skrivit på för Djurgården. Persson ses som en back som kan bli mycket användbar i power play i framtiden.

Det är få målvakter som utmärkt sig under säsongen, men Södertäljes Jhonas Enroth är en av de som rankas efter bra spel i junior-VM. Men man tror inte han kommer att väljas redan i den första rundan.

I övrigt tror man inte att speciellt många européer kommer att bli valda i årets draft. Allt hänger ihop med de nya regler som säger att NHL-klubbarna måste skriva kontrakt med spelaren inom två år för att inte förlora rätten till spelaren. 30-35 spelare från Europa väntas gå i draften, att jämföras med 2004 då över 100 européer valdes.

St. Louis väljer som nummer ett och tipsen är att man väljer amerikanske backtalangen Erik Johnson. Han ses som en spelare som ska ersätta Chris Pronger och i framtiden styra klubbens power play och spela ungefär 28 minuter per match.

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL