Håkansson: Pinsamt, märkligt – och faktiskt sorgligt

HOCKEY

LULEÅ. En lång serielunk till ända.

Äntligen slutspelsfest?
Knappast. I Luleå gapade hela läktarsektioner tomma och absolut ingenting i Coop arena fick pulsen att stiga.

Det är minst sagt märkligt.

Jag kan förstå att det är svårt att fylla hallarna i en evighetslång serie i mörkaste vintern, när ändå nästan alla får spela slutspel.

Men nu, när ljuset återvänder och matcherna äntligen börjar gälla liv eller död – då borde väl det hockeyälskande folket vallfärda?

Jag åkte i alla fall till Coop arena med ett pirr i kroppen och en känsla av att det äntligen brakade loss. Två klassiska klubbar med en inbördes historia som ska göra upp i en kort och intensiv matchserie. ”Bulan” mot sin förra klubb, bara en sån sak.

Men när det bara var tio minuter kvar till nedsläpp var det uppenbart att något var väldigt fel. Det var inte stolar eller stolsrader som gapade tomma. Det var hela läktarsektioner.
På kortsidan, bakom Luleås strålande målvakt Filip Gusavsson, satt knappt en människa. Den officiella publiksiffran sa att det var 4 169 åskådare, men min känsla och erfarenhet säger att det snarare var 3 200.

1 av 2 | Foto: Johan Håkansson

Pinsamt, hur som helst.

Men allra mest sorgligt.

Jag frågade Luleås pressansvarige Robert Hedlund om det fanns en vettig förklaring till de tomma läktarna. Han sa att han inte var förvånad och visade siffror som stöd för att det av hävd är svårt att få folk till en första åttondelsfinal.

Vid förra årets första åttondelsfinaler hade Färjestad 65 procents beläggning, Malmö 45 procent och Luleå 71 procent.

Det är möjligt att problemet är större än Luleås, men det var här och nu som slutspelet kändes extremt långt borta. Herregud, till och med på pressläktaren högt under taket kunde vi höra spelarna prata på isen, vi hörde skridskoskären och ljudet när klubban tog emot pucken.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYR N

Jag tycker faktiskt synd om Luleås spelare, som absolut hade behövt ett mäktigt publiktryck i ryggen för att liksom signalera att Coop arena inte är någon plats man bara kommer till och snor matcher.

I stället kändes hela matchen som en avslagen historia i omgång 33. Det var nästan surrealistiskt.

Nu snodde dessutom Brynäs första matchen med segermål i slutsekunderna och skaffat ett drömläge för att gå vidare.

Brynäs har alltså två lägen att avgöra på och det troliga är att man utnyttjar åtminstone ett av tillfällena. Brynäs trivs mot Luleå och visar stort tålamod i sitt försvar. De vet att chanserna kommer bara de väntar.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM