Leksands sorg – ”Spol-Jansson” död

Publicerad 2017-12-30

Leksands IF har sorg.

Sveriges mest kända ismakare Hans Jansson, mer känd som ”Spol-Jansson”, är död.

– Hans stora hjärta var Leksand, säger nära vännen, radioprofilen, Eric Lundin.

De är ofta några de mest anonyma personerna i svensk ishockey, ismakarna.

Med ett lysande undantag, Leksands egen isartist, ”Spol-Jansson”.

Under en lång karriär blev Hans Jansson, som fick sitt smeknamn ”Spol-Jansson” efter att Arne Hegerfors och Anders ”Ankan” Parmström döpt honom till det under en tv-sändning 1983, känd som en av Leksands stora profiler.

Men nu har han klubben i hans hjärta sorg. Natten till lördagen somnade Hans Jansson in i sviterna efter en stroke, 72 år gammal.

– Det är en profil som betytt mycket för oss i föreningen, det är oerhört ledsamt, säger Leksands presschef Claes Thirus.

”Gjorde på ett helt annat sätt”

Nära vännen Eric ”Jokke” Lundin, tidigare reporter på Radiosporten, har haft haft tät kontakt med Hans Jansson även efter att de båda gått i pension.

– Säg Hans Jansson och inte en jävel vet vem det är, men säger du ”Spol-Jansson” vet alla, säger Lundin som minns en ismakare som inte lämnade något åt slumpen.

– Han var fantastisk, visste han till exempel att Leksand skulle möta Brynäs och det skulle bli mycket folk och varmt i hallen så var han där tidigt på dagen och gjorde upp isen på ett helt annat sätt än vid en vanlig match.

– När han slutat och flyttat från Leksand, men jag fortfarande jobbade på Radiosporten, kunde han ringa i periodpausen bara för att fråga hur isen såg ut, om det var några fläckar på den.

”Ikonen: En skön prick”

Eric Lundin minns också ett vasst munläder.

– När AIK, med Gunnar Leidborg som tränare, varit här och fått stryk gick han fram till ”Lejdan” och frågade om han aspirerade på fredspriset. ”Nej vadå ?”, svarade Leidborg. ”Jag tänkte, ni har ju varken anfall eller försvar”, sa ”Spol-Jansson”, skrattar Eric Lundin.

Klubbikonen Magnus Svensson minns också ”Spol-Jansson” med värme.

– En oerhört fin människa. Mitt bästa minne är när han spolade isen med kostym och fluga. Han gjorde grym is. En skön prick som hade åsikter men som ville alltid Leksands bästa. 

Anders ”Masken” Carlsson sörjer även han:

– Vad tråkigt. Tragiskt. Han var världens snällaste människa. När jag flyttade till Leksand så gav han mig en julgran. En leksing med ett stort hjärta. Nu blev jag ledsen.

Följ ämnen i artikeln