SHL Svenska hockeyligan

Snabba mål sänkte mästarna

Av: 

Tobias Österberg

HOCKEY

Timrås drömstart fick HV på fall

Toni Mäkiaho jublar efter sitt 4–1.

Foto: BILDBYRÅN

Timrås drömstart i hemmapremiären mot HV 71 med 1–0 redan efter 23 sekunder fick publiken i lyckorus och jublet tog aldrig slut – Timrå lyckades besegra svenska mästarna med 6–5.

– Jag var grymt imponerad av vad jag såg HV uträtta i sin premiärmatch i måndags mot Frölunda. Jag befarade att vi skulle få det riktigt svettigt i matchupptakten. Jag trodde därför knappt vad jag såg ute på isen, sade Timråtränaren Challe Berglund.

Timråspelarna satte högsta fart direkt från nedsläpp och vågade utmana sina motståndare i varje närkampssituation – och det gav blixtsnabb utdelning. Den tekniske finländaren Timo Pärssinen trycker sig in mot motståndarmålet och pucken glider ut till Fredrik Hynning som klipper till utan att tveka och HV-målvakten Stefan Liv är chanslös.

”Rejält överkörda”

1–0 efter 23 sekunder – och två minuter senare har Kimmo Lotvonen ökat på till 2–0. Innan första perioden är slutspelad har Timrå spelat ut sina motståndare – och ledningen med 4–2 var klart i underkant.

– Vi var förberedda på Timrås attack, men gick bort oss rejält och hamnade allt för, ofta i dumma lägen. Vi blev rejält överkörda, konstaterade HV:s assisterande tränare Thomas Ljungberg.

Challe Berglund stod lugnt i sitt bås och njöt rejält.

– Det rann bara på, det gick nästan overkligt bra, sade Timråtränaren som var mest glad över att Timrå lyckades pricka in sex mål. Timrå har haft ytterst svårt att producera mål under försäsongen.

Nya finska matchvinnare

Timrå levde högt på sin finska matchvinnarkedja förra säsongen och utan härföraren Riku Hahl (nu i Frölunda) tippades Timrå bli rätt uddlösa. Men premiärmatchen gav ett annat besked.

De nya finländarna Mikko Lehtonen och Toni Mäkiaho hittade båda rätt bakom Stefan Liv och visade att de vill vara med och producera segermål i sin nya klubb.

HV 71 som imponerade stort i premiärmatchen mot Frölunda agerade allt för passivt i matchupptakten och det straffade sig rejält. HV spelade dock upp sig under slutperioden och skapade ett rejält tryck mot Timråmålet och snyggade till siffrorna och hade också häng på ett kvitteringsmål i slutminuterna.

Det var HV:s varumärke nummer ett lagkaptenen Johan Davidsson som var den store dirigenten i sitt lag, men än en gång var 38-årige backen Per Gustafsson det stora utropstecknet. Han inledde med tre fullträffar mot Frölunda och nu prickade han dit två mål bakom Johan Backlund i Timråmålet – fem mål på två matcher.

– Otroligt roligt för Pelle att leda skytteligan. Han är verkligen värd det, sade Thomas Ljungberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL Svenska hockeyligan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan